Kol nesuvalgote sūrio, jis toliau džiūsta ir sensta. Norint sustabdyti šiuos procesus, sūris turi būti laikomas popieriuje. O pelėsinis sūris – sandarioje pakuotėje.
Šiandien sūris nėra pigus. O pirkdami produktą norime, kad jis ilgai išliktų šviežias. Ir jei su daržovėmis, pavyzdžiui, cukinijomis, šiuo klausimu viskas yra paprasčiau, štai su sūriu turite laikytis griežtų laikymo taisyklių.
Pasirodo, jis sensta, kvėpuoja ir prakaituoja, beveik kaip žmogus. Taigi, svarbu žinoti kaip jį laikyti. Mėlynuosius sūrius geriausia laikyti atskirame inde su sandariu dangteliu arba pakuotėje, kurioje pirkote. O paprastą fermentinį – popieriuje ar vaškinėje drobelėje.
Kaip laikyti sūrį šaldytuve
Specialistai kategoriškai nerekomenduoja sūrio laikyti plastikiniuose maišeliuose. Geriausiu atveju sūris praras ypatingą skonį. Tačiau praėjus kelioms dienoms nutiks ir kai kas blogiau – maišelyje greitai pasklis bakterijos, todėl produktas taps pavojingas vartoti.
Taigi, parsinešę sūrį namo, išimkite jį iš maišelio ir įdėkite į specialų popierių, skirtą laikyti. Jei jo neturite, galite naudoti kepimo popierių ar vaškinę drobelę. Jie praleidžia orą ir neleis sūriui išdžiūti. Čia svarbu tinkamai supakuoti popieriuje, tarsi pakuotumėte dovaną. Tai taip pat taikoma pjaustytam sūriui.
Pasitaiko, kad ant kieto sūrio atsirado pelėsis. Čia patariama nupjauti pažeistas vietas. Tačiau to negalima padaryti su minkštais sūriais, tokiais kaip kamembertu ir bri. Pelėsis ant jų reiškia, kad sūrį reikia išmesti.
Kalbant apie minkštus sūrius mocarelą, fetą, juos reikia laikyti sūryme. Tiesa, jų galiojimo laikas nėra ilgas.
Kaip išvengti greito pelėsių atsiradimo ant sūrio
Nelaikykite jų šaldytuvo durelėse. Dėl dažno atidarymo ir uždarymo susidaro temperatūrų skirtumas.
Sūrio riekelę patariama patepti sviestu. Tai užblokuos oro patekimą į vidų. Kai reikia nupjauti sūrį, galite tai padaryti iš karto arba nuvalykite riebalų sluoksnį servetėle.
Ar galima užšaldyti sūrį, kad pailgėtų jo galiojimo laikas?
Ekspertai sako, kad tai įmanoma. Bet viskas priklauso nuo to, kam jūs jį naudojate. Taigi, po užšaldymo produktas gali prarasti skonį ir net tapti guminis ar trupėti. Valgyti bus neskanu, nebent naudosite ruošiant karštuosius patiekalus.
Sūrio šaldymas gali būti puikus būdas, jei žinote, kad sūrio greitai nesuvalgysite. Šaldiklyje sukaupę reikiamą kiekį sūrio likučių, galite juos panaudoti sriuboms, troškiniams, karštiems sumuštiniams kepti.