Bananai tinka visiems – jie ir sveiki, ir skanūs, tik yra viena bėda – juos reikia suvalgyti greitai. Visiems pažįstama situacija, kai ryškiai geltona vaisiaus žievelė tampa dėmėta vos per kelias valandas.
Tuo pačiu metu minkštimas taip pat tampa ne toks skanus. Mes jums papasakosime, kaip laikyti bananus, kad netektų jų išmesti.
Patarimas nr.1
Bananai turi būti laikomi atskirai nuo kitų vaisių, ypač obuolių. Jie išskiria etileną, kuris prisideda prie greito vaisių nokinimo. Bananai tam yra ypač jautrūs.
Bananai taip pat išskiria etileną ir pagreitina kitų vaisių ir daržovių nokimą. Norint apsisaugoti nuo maisto gedimo ir išsaugoti pačius bananus, jų viršūnes reikia apvynioti maistine plėvele.
Beje, geriausia juos laikyti atvirame ore, o ne spintelėje.
Patarimas nr.2
Jei bananus įdėsite į šaldytuvą, nokimo procesas kiek sulėtės. Tiesa, žievelė vis tiek patamsės, tačiau minkštimas išliks šviežias ir išlaikys skonį bei struktūrą.
Patarimas nr.3
Nulupti bananai ilgiau išliks švieži, jei apšlakstysite šviežiomis citrinų sultimis. Citrinų sultis galite pakeisti acto tirpalu.
Patarimas nr.4
Jei matote, kad turimų bananų tikrai nepavyks suvalgyti, galite pabandyti užšaldyti. Tiesa, prieš šaldant juos būtinai nulupkite ir, geriausia, supjaustykite 4–5 cm ilgio gabaliukais. Taip sušalusius bananus bus lengviau atskirti vieną nuo kito, be to – jie tilps į elektrinio smulkintuvo indą. Sušalę bananai puikiai tinka gaiviam šerbetui gaminti.