Naminius česnakus daug kas augina kiekvienais ir vis sprendžia tą patį klausimą – kaip išlaikyti juos kiek įmanoma ilgiau šviežius, sultingus ir skanius? Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas yra tai, kad česnakai išsaugo visas vertingas medžiagas, tad jie labai naudingi mūsų sveikatai.
Močiutės triukas
Turbūt daugumos močiutės jau seniai žinojo, kad česnako skonis, šviežumas ir sultingumas geriausiai išlieka, jei česnakai laikomi su druska. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai sudėti sveikas, nepažeistas česnako galvas į indą su druska. Taip juos galite laikyti kad ir visus metus – jie nepraras savo skonio ir sultingumo.
Ką dar galima daryti su druska?
- Česnako galvą padalinkite į skilteles.
- Indo dugną padenkite druska.
- Sudėkite česnako skilteles ant druskos.
- Dar kartą pabarstykite druskos.
- Tokiu būdu jūs padarote druskos ir česnako skiltelių sluoksnius.
- Uždarykite indą ir laikykite jį kameroje.
Užšaldymas
Česnakai, kaip ir žolelės, po užšaldymo nepraranda savo naudingųjų medžiagų, aromato ar skonio. Taigi, galite juos užsišaldyti, kad žiemą turėtumėte atsargų. Svarbu česnakus kruopščiai paruošti užšaldymo procesui, kad galėtumėte jais naudotis kaip galima ilgiau. Šiam tikslui patariama naudoti šviežias, sveikas česnakų galvas.
Užšaldymo procedūra ir metodai
1. Česnakų galvos, apvyniotos maistine plėvele
Galite užsišaldyti sveikas česnako galvas. Nenulupkite česnako ir suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Šis paprastas triukas padės jiems išlikti gaiviems net kai juos atšildysite.
2. Skiltelės
Česnako galvą padalinkite į skilteles ir sudėkite į plastikinį uždaromą maišelį. Labai patogus metodas.
3. Išspaustas česnakas
Česnaką išspauskite arba supjaustykite smulkiai ar skiltelėmis ir gauta mase užpildykite ledukų formeles. Leiskite masei visiškai užšalti, tada perpilkite ją į indą ar maišelį. Tokį šaldytą česnaką galite naudoti sriubose ar padažuose.
Šaldyto česnako mišino su žolelėmis receptas
Reikės:
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus;
- 7 skiltelių česnako;
- petražolių;
- krapų.
Gaminimas:
Sumaišykite susmulkintą česnaką su smulkintais krapais, petražolėmis ir saulėgrąžų aliejumi. Taip pat galite pridėti kitų žolelių ar prieskonių. Tada supilkite šį mišinį į ledukų formeles. Tai puikus mišinys sriuboms, padažams.
Pastaba: nepamirškite, kad česnakai turi labai specifinį kvapą ir skonį, todėl visada laikykite juos gerai uždarytuose induose ir maišuose, stenkitės, kad jie nestovėtų kartu su kitais vaisiais ar daržovėmis. Priešingu atveju jie bus česnakų kvapo.
Pasinaudokite puikiomis česnako savybėmis ir turėkite atsargų visai žiemai! Galite naudoti šį mišinį maisto pagardinimui, peršalimo ar gripo atvejais.
Česnakai virimui
Paprastas metodas, kuris užtruks vos kelias minutes, bet rezultatu galėsite džiaugtis visus metus.
Reikės:
- mėsmalės;
- česnakų;
- maišelio.
Gaminimas:
Pirmiausia nulupkite česnaką ir susmulkinkite jį mėsmale. Jei neturite mėsmalės, galite naudoti trintuvą arba česnako spaustuvą. Tačiau mėsmale viską daug greičiau padarysite.
Susmulkinkite česnakus ir į vieną maišelį sudėkite maždaug tris šaukštus. Tada česnakų mišinį tolygiai paskirstykite per visą maišelio ilgį ir galiausiai sandariai jį uždarykite.
Tada pasinaudokite liniuote, ir padalinkite masę maišelyje į kubelius. Tada viską sudėkite į šaldiklį.
Taip laikyti šaldytus česnakus bus labai patogu, kas kartą galėsite pasiimti tiek kubelių, kiek jums reikia. Be to, česnakai nepraras savo skonio ir visuomet bus švieži.