Kiviai yra nuostabūs vaisiai, atkeliavę pas mus iš Kinijos. Tai stambių sumedėjusių vijoklių, vadinamų aktinidijomis, vaisius. Kivių nauda neabejotina nepaisant to, kad žmogui naudingiausi yra tie vaisiai ir daržovės, kurie auga jo klimato zonoje.
Kokių medžiagų yra kiviuose?
Kivių nauda, visų pirma, yra dėl didelio vitamino C kiekio (daugiau nei citrusiniuose vaisiuose). Dėl to kiviai puikiai tinka profilaktikai kovojant su peršalimu. Šis vaisius tonizuoja organizmą, didina atsparumą stresui, stiprina imuninę sistemą, o tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku.
Po sotaus valgio naudinga suvalgyti kivį, kad būtų pašalintas sunkumas skrandyje, išvengta rėmens ir vidurių pūtimo. Kiviai išsiskiria tuo, kad padeda organizmui geriau virškinti mėsą. Todėl besilaikantiems sveikos mitybos principų reikėtų patarti mėsą valgyti ne su bulvėmis ar makaronais, o su šiuo ypatingu vaisiumi. Juolab, kad yra nemažai mėsiškų patiekalų su kiviais receptų.
Kiviuose esantys kalis ir magnis padeda normalizuoti aukštą kraujospūdį . Be to, reguliarus kivių vartojimas apsaugo nuo trombozės ir stiprina kraujagyslių sieneles. Kivių neturėtų ignoruoti tie, kurie nori sulieknėti nepakenkdami sau, nes šie vaisiai efektyviai degina riebalus ir šalina iš organizmo cholesterolį.
Kaip pasirinkti kivius?
Norint, kad kiviai būtų tikrai naudingi, reikia išmokti juos teisingai pasirinkti. Štai keletas taisyklių, kurios padės išsirinkti „teisingą“ vaisių ir nepirkti neprinokusių ar pernokusių kivių.
- Kivius geriau pirkti be pakuotės. Tai leis vizualiai įvertinti kiekvieną vaisių.
- Rinkdamiesi vaisius įvertinkite jų kvapą. Vidutiniškai prinokę kiviai turi subtilų bananų, braškių ir citrinų aromatą.
- Pirmenybę teikite tvirtiems, elastingiems, bet ne per kietiems vaisiams. Kieti kiviai būna neprinokę ir visiškai neskanūs, o per minkšti – pernokę.
- Pirkdami neprinokusius kivius, neturėtumėte nusiminti, nes jie puikiai sunoksta namuose, neprarasdami naudingų savybių. Norint tai padaryti, neprinokusius vaisius reikia sudėti į popierinį maišelį kartu su kitais vaisiais (bananais, obuoliais ar apelsinais) ir kelioms dienoms padėti į apatinį šaldytuvo stalčių.
Nepaisant visų kivių privalumų, reikia pažymėti, kad šie vaisiai gali būti stiprūs alergenai. Todėl jų negalima duoti vaikams iki penkerių metų ypač, jei yra polinkis į alergines reakcijas.