Mūsų kaip ir rytietiškoje virtuvėje česnakai karaliauja: kur jo nededama – ir į plovą, į sriubą, iš jo bus gaminamas aštrus padažas ar gardinami mėsos patiekalai. Česnako nauda žinoma labai seniai, be to, tai vienas pagrindinių produktų, kuris visada turi būti po ranka. Tačiau ne visi žino, kaip jį laikyti.
Česnakų laikymas yra sudėtingas reikalas. Tinkamomis sąlygomis dideliais kiekiais jis gali išbūti iki kito sezono. Priešingu atveju jis pradės pūti arba dygti. Kaip išmokti kartą ir visiems laikams to išvengti, papasakosime šiame straipsnyje.
Kaip išsaugoti česnaką per visą žiemą
Česnako naudingąsias savybes daugiausia lemia tai, kad jis yra svogūninis ir savyje sukaupia daug maistinių medžiagų, kad ateityje iš jo išdygtų augalas. Todėl vos tik česnakas pradeda dygti (tai atsitinka daugiausia dėl didelės drėgmės), vitaminų kiekis pradeda sparčiai mažėti. Jis tampa minkštas, neskanus ir greitai genda. Pradėjusio dygti česnako valgyti nereikėtų.
Prieš dedant česnaką į saugyklą, jį reikia kruopščiai išrūšiuoti, pašalinti visas galvutes su dėmėmis, tuštumais ir patamsėjimus – jas reikėtų laikyti šaldytuve ir suvalgyti nedelsiant. Jei susidaro didelis tokių česnakų kiekis, juos galima išakrt lupti, pjaustyti ir šaldyti šaldiklyje. Kai reikės – tiesiog įmesite kubelį į keptuvę ir turėsite šviežio česnako.
Senovinis saugojimo būdas
Dar iki šaldytuvų išradimo česnakai buvo pinami į kasas ir kabinami vėsioje ir tamsioje vietoje – palėpėje arba rūsyje. Taigi be baimės, jog česnakas sudygs, jį galima laikyti ištisus mėnesius, bet ką daryti, jei sąlygos neleidžia tokiu būdu laikyti česnako namuose ar bute?
Nudeginkite šaknis
Šviežiai nuskintas ar pirktas česnakas visada turi šaknis. Taip, jos nelabai matosi, bet būtent šis tvirtas pagrindas yra atsakingas už tai, ar česnakas išdygsta, ar ne. Norėdami tai padaryti, turite jį sudeginti degtukais, žiebtuvėliu ar net dujiniu degikliu. Geriau tai daryti lauke ar atisdarius langą virtuvėje.
Užkaskite druskoje
Šiam metodui jums reikia dėžutės arba trijų litrų stiklainio. Druską pilkite sluoksniais pakaitomis su česnako galvutėmis ir sandariai uždarykite. Česnakai ilgai išlieka švieži, bet negali pūti ir sudygti: atrodo, kad yra konservuoti druskoje.
Kitas būdas apsaugoti česnaką nuo drėgmės – vietoj druskos naudoti pjuvenas, grūdus, pelenus ar miltus, jei viršutinis birių produktų sluoksnis yra ne mažesnis kaip 2 cm.
Išlydytas parafinas
Daržovių parduotuvėse ilgą laiką buvo taikomas laiko patikrintas liaudiškas būdas: ką tik nuskintus česnakus panardindavo į ištirpintą parafiną ir leisdavo nuvarvėti bei sukietėti. Taip užsandarintas produktas negalėjo prarasti drėgmės ir ilgą laiką buvo pilnas sulčių, tačiau negesdavo.
Kiekvienas kulinaras turėtų žinoti kaip laikyti maistą Galų gale, patiekalų skonis ir jų nauda organizmui tiesiogiai priklauso nuo to. Beje, marinuoti česnakai yra ne mažiau naudingi ir tikrai nesupūs! Ieškokite įvairių konservavimo patarimų mūsų skiltyje „Receptai“. Pasidalinkite mūsų straipsniu su tais, kurie nežino, kaip tinkamai laikyti vieną vertingiausių produktų!