Geriausia medžiaga duonai ir bandelėms laikyti – lininiai arba medvilniniai maišeliai, plastikiniai maišeliai netinka.
Taupant produktus svarbu žinoti, kaip juos teisingai laikyti, kad būtų pratęstas jų galiojimo laikas.
Šie patarimai padės išlaikyti juos šviežius, o jei duona ir bandelės šiek tiek pasenę, galite greitai tai ištaisyti.
Kaip laikyti duoną, kad ji nesudžiūtų ir nesupelytų
Mūsų protėviai duoną vyniojo į lininį rankšluostį, todėl ji buvo apsaugota ir tuo pačiu galėjo kvėpuoti ir nesukietėti. Jei nėra lininio maišelio, galima pasiimti medvilninį audinį, bet duona jame neišbus tiek, kiek norėtųsi.
Specialistai rekomenduoja duoną pjaustyti ne nuo kepalo galo, o nuo vidurio. Tai yra, pirmiausia per pusę, tada supjaustykite riekelėmis. Po to sujunkite kepalo dalis pjovimo vietoje – duona išsilaikys ilgiau.
Duoną šaldiklyje taip pat patariama laikyti atskirame skyriuje, pirmiausia ją reikia suvynioti į medžiaginį ar popierinį maišelį. Plastikas netinka.
Prieš valgydami duoną pašildykite orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje, apšlakstę vandeniu.
Galite užšaldyti ir bandeles, geriausia popieriniuose maišeliuose.
Kaip greitai sugrąžinti duonai šviežumą
Tai galima greitai padaryti mikrobangų krosnelėje. Lengvai sudrėkinkite popierinį rankšluostį ir suvyniokite į jį duoną. Įdėkite į mikrobangų krosnelę 10 sekundžių ant mažo galingumo. Tada nuimkite rankšluostį ir pažiūrėkite, ar reikia pakartoti šią procedūrą.
Duoną galite palaikyti ir iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Duona turi būti suvyniota į foliją. Supjaustyta duona turi suminkštėti per 5 minutes, visas kepalas – per 20 minučių. Išėmę duoną leiskite atvėsti folijoje. Šio proceso metu atsiras drėgmės ir ji taps minkštesnė.
Ir galiausiai vandens vonia. Duoną sudėkite į kiaurasamtį ir padėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Čia reikia būti atsargiems ir kontroliuoti, kad duona per daug nesuminkštėtų.