Maisto perteklius gali varginti. Niekas nenori švaistyti maisto, o kartais jo tiesiog būna per daug. Štai kodėl verta žinoti, kaip konservuoti kiaušinius. Taip juos namuose išlaikysite daug ilgiau. Šis kiaušinių laikymo būdas gali išsaugoti jų gerąsias savybes.
Naudodamiesi paprastomis gudrybėmis, galite juos išsaugoti iki kitų metų, o ne tik keliolika dienų!
Kiek laiko galima laikyti kiaušinius?
Kiaušinius geriausia laikyti žemesnėje nei 20 laipsnių temperatūroje. Namuose juos saugiausia dėti į šaldytuvą. Tačiau nepamirškite, kad jie turi būti atskirame stalčiuje ar pakuotėje, kad nesugertų kitų produktų kvapo. Tokiu būdu kiaušinius galite laikyti iki 14 dienų. Parduotuvėje pirktų kiaušinių atveju reikėtų laikytis ant pakuotės nurodyto galiojimo datos.
Koks yra kiaušinių konservavimo būdas?
Kiaušinių šviežumas gali pailgėti iki kelių mėnesių ar net metų, net jei juos laikote kambario temperatūroje. Paprastas kiaušinių konservavimo būdas – įdėti juos į kibirą su 1 litru distiliuoto vandens ir 1 šaukštu marinuotų laimo sulčių. Dėl šios gudrybės kiaušiniai išlieka švieži net po kelių mėnesių. Svarbu tai, kad vanduo su laimo sultimis jų skonio nepakeičia. Laikant ilgiau, galite pastebėti, kad balti kiaušinių lukštai šiek tiek keičia spalvą.
Kaip išsaugoti kiaušinius druskoje?
Alternatyva distiliuotam vandeniui ir laimo sultims yra druska. Paimkite didelį stiklainį (pavyzdžiui, 5 litrų talpos) ir į dugną įberkite druskos (kad apsaugotumėte kiaušinius nuo kontakto su stiklu). Kiaušinius dėkite ant druskos taip, kad siauresnis galas visada būtų nukreiptas žemyn. Tada padenkite juos kitu druskos sluoksniu. Kiaušiniai neturi liesti vienas kito ar stiklo. Laikydamiesi šių taisyklių, dėkite sluoksnius, kol pritrūks kiaušinių arba vietos indelyje. Padėkite indą tamsioje ir vėsioje vietoje. Pažymėkite uždarymo datą ir kiaušinių skaičių (atnaujinkite, kai išimsite kiek nors kiaušinių). Tokiu būdu kiaušinius galite laikyti iki 12 mėnesių.
Ar galima užšaldyti kiaušinius?
Kiaušinių užšaldymas taip pat yra geras būdas juos ilgai laikyti. Svarbu tai, kad užšaldyti galite tik žalius kiaušinius be lukštų. Sumaišykite kiaušinių baltymus ir trynius. Tada supilkite masę į ledo formeles. Tą patį galite padaryti su atskirtais tryniais ir baltymais. Užšaldykite kiaušinių baltymus be specialaus paruošimo. Išmaišykite trynius ir įberkite 1/2 šaukštelio druskos arba cukraus (priklausomai, kokiems patiekalams vėliau naudosite), kad nesustingtų. Tokiu būdu kiaušiniai išsilaikys iki 12 mėnesių.