Kaip nulupti kiaušinį, kad lukštas būtų pašalintas greitai ir be problemų? Patyrusios šeimininkės puikiai žino visas kiaušinių lupimo gudrybes. Šios gudrybės veikia net tada, kai kiaušiniai dar visai švieži. Ko reikia įpilti į vandenį, kad būtų pasiektas toks nuostabus rezultatas? Skaitykite toliau straipsnyje.
Kaip nulupti kiaušinį
Kas nemėgsta šviežio maisto? Ir švieži kiaušiniai nėra išimtis. Tačiau tik burtininkai gali pašalinti lukštą nuo tokių kiaušinių. Lukštą sunku nulupti, todėl bebandant tai padaryti, pats kiaušinis yra sutrupinamas. Neretai pasitaiko, kad su lukštu nulupate visą baltymą, o jūsų rankose lieka tik trynys.
Būtų gerai išmokti patikrinti kiaušinių šviežumą. Juk jei žmogus tikisi gauti išskirtinai naują prekę, o jam pardavė kažką, kas ilgai gulėjo lentynoje, tai bus gana nemalonu. Paprastas šaltas vanduo čia gali jums padėti. Panardinkite kiaušinį į šalto vandens dubenį ir stebėkite, kaip jis elgiasi.
Jei kiaušinis nugrimzdo į indo dugną, vadinasi, jis labai šviežias. Jei bukas kiaušinio galas balansuoja kur nors vandens paviršiuje, tuomet tokį kiaušinį dar galima naudoti, bet tik termiškai apdorojus. Na, o tuos kiaušinius, kurie iškilo į paviršių, geriausia mesti tiesiai į šiukšlių dėžę. Nes tai jau rodo, jog yra abejonių dėl jų šviežumo ir kokybės.
Šviežumo patikrinimas
Žinoma, visada atkreipkite dėmesį ir į kiaušinių galiojimo laiką. Jei maistas sugedo, geriausia jį nedelsiant išmesti. Be to, be gudrybių su šaltu vandeniu, kiaušinių šviežumą galite patikrinti ir kitais būdais. Pavyzdžiui, pakratykite kiaušinį prie ausies. Jei negirdite pašalinių garsų, tuomet galite drąsiai valgyti – jis dar nėra pasenęs.
Norėdami atlikti galutinį patikrinimą, turite pramušti kiaušinį. Atidžiai pažiūrėkite į kiaušinio baltymą ir trynį, ir įvertinkite skonį. Neturi būti net menkiausių nemalonaus kvapo požymių, šviežio kiaušinio trynys turi būti išgaubtas, o baltymas – klampus ir tankus. Geriausia išmesti skystus ir išblukusius, įtartiną kvapą turinčius kiaušinius.
Kaip paprastai ir lengvai nulupti kiaušinį
Jau žinome, kaip išsiaiškinti kiaušinių šviežumą. Šių paprastų ir naudingų patarimų dėka nesunkiai atskirsite šviežias vištų dovanas nuo pasenusių. O dabar metas išmokti juos nulupti lyg profesionalui.
Jums tikrai prireiks druskos ir acto. Virdami šviežius kiaušinius, būkite labai skrupulingi, nes nereikia bereikalingo skubėjimo ir šurmulio. Švelniai panardinkite kiaušinius į puodą su šaltu vandeniu, tačiau įsitikinkite, kad vanduo visiškai padengia lukštą. Neskubėkite kiaušinių iš karto dėti ant viryklės, jie turi pastovėti šaltame vandenyje 10–15 minučių. Tada įberkite 1 valgomąjį šaukštą druskos ir užkelkite puodą su kiaušiniais ant ugnies.
Užvirinkite vandenį ir sumažinkite kaitrą iki minimumo. Virkite kiaušinius, bet labai lėtai. Po 5 minučių išjunkite viryklę ir palikite kiaušinius puode dar tiek pat laiko. Per tą laiką reikia paruošti gilų indą šalto vandens, į kurį reikia įpilti 1 valgomąjį šaukštą acto. Švelniai perkelkite kiaušinius iš puodo į šalto vandens dubenį ir leiskite visiškai atvėsti.
Actas reaguoja su lukšte esančiu kalciu, todėl lukštas bus trapus ir lengvai atsiskirs nuo baltymo. Šiuos kiaušinius nulupsite per kelias sekundes. Nors jie yra labai švieži ir niekada anksčiau nebūtų taip greitai ir lengvai išsiskyrę su savo lukštu.
Svečiai prie slenksčio
Ar žinojote, kad iš kiaušinių galima paruošti skanias „Greitai ir lengvai“ salotas? Jei svečiai bus po 10 minučių ir jums nesinori jų vaišinti sumuštiniais, galima pasigaminti daug aromatingų salotų su virtais kiaušiniais, kurios leis pasisotinti ne ką prasčiau nei mėsos patiekalai. Pavyzdžiui, galite pagaminti kuo paprasčiausias salotas. Kiaušinius išvirkite, supjaustykite kubeliais, svogūnų laiškus supjaustykite mažais gabalėliais, įlašinkite kelis lašus alyvuogių aliejaus ir išmaišykite visus ingredientus. Nustebsite, bet tai tikrai skanu.
Taip pat galite sukurti pigesnę ir paprastesnę garsiųjų Nicos salotų versiją. Tik čia viskas bus daug lengviau ir greičiau. Viską aprašome detaliai toliau:
Nicos salotos
Ingredientai
- 2 kiaušiniai
- 6 vyšniniai pomidorai
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 1 paprika
- 2 agurkai
- 80 g alyvuogių
- 100 g konservuoto tuno
- svogūnų laiškai
- česnakas (pagal skonį)
- prieskoniai
Gaminimo eiga
- Išvirkite kiaušinius aukščiau aprašytu būdu. Per tą laiką visas daržoves supjaustykite juostelėmis, o konservuotą tuną sutrinkite šakute.
2. Supjaustykite nuluptus kiaušinius į mažus gabalus ir sumaišykite su daržovėmis. Suberkite prieskonius, česnaką, žoleles, alyvuoges, nepamirškite salotų pagardinti alyvuogių aliejumi.
3. Štai ir viskas, svečiams galite pasiūlyti šių skanių salotų. Paruošimas neužims daug laiko, bet skonis tikrai to vertas. Būtinai pabandykite pasigaminti tokį skanėstą savo namams. Jis puikiai tiks prie duonos ar skrebučių, taip pat skanu ir vienas.
Ar žinojote, kaip nulupti kiaušinį, kad šis išliktų tobulos formos? O kokias gudrybes naudojate jūs? Ar mėgstate salotas su kiaušiniais? Pasidalykite savo mintimis komentaruose!