Obuoliai yra nuostabus sezoninis vaisius, tačiau kaip išlaikyti juos sultingus, saldžius ir sveikus? Norėdami kuo ilgiau mėgautis obuolių derliumi, laikykitės šių paprastų jų laikymo taisyklių.
Obuolių nokimo periodas ne vieną verčia rinktis: ką su jais daryti? Ar virti uogienę, ar vis dėl to stengtis kuo ilgiau išlaikyti šviežius? Obuoliai yra vienas labiausiai paplitusių vaisių, tačiau beveik niekas nežino, kaip teisingai su jais elgtis. Dažniausiai obuolį galima išvysti didelėje vaisių lėkštėje ant stalo, tačiau iš tiesų tai jiems ne pati geriausia vieta.
Obuolius dėti ant stalo, sudėti į vaisių indą ar tiesiog palikti lentynoje galima tik tuo atveju, jei ketinate juos suvalgyti per savaitę. Kad šis vaisius išlaikytų savo saldumą, sultingumą ir aromatą, o minkštimas nesuirtų, geriausia jį laikyti drėgnoje ir vėsioje vietoje. Tam idealiai tinka vaisių dėžė šaldytuve, o užmiestyje – garažas arba tvartas tinkamas tuo atveju, jei ten tamsu ir vėsu.
Taip laikyti obuolius geriausia dėl to, kad nuskinti jie nenustoja nokti. Jie ir toliau gamina etileną, kuris minkština vaisiaus odelę ir minkštimą. Dėl to ant obuolių atsiranda rudos dėmelės, kurios niekam nepatinka. Vėsa etileno gamybą pristabdo, dėl to obuoliai ilgiau išlieka švieži ir gražūs.
Be to, jei obuolius laikote kartu su kitais vaisiais, dėl išsiskiriančio etileno dažniausiai paspartėja ir jų puvimo procesas. Dėl to geriausia obuolius laikyti atskirai nuo kitų vaisių.
Dar viena problema, su kuria daugelis susiduria – įpjovus obuolį jis ima tamsėti. Taip nutinka dėl deguonies poveikio. Ir nors šio proceso visiškai sustabdyti neįmanoma, jį pristabdyti galima minkštimą sudrėkinus citrinų sultimis, actu arba tiesiog vandeniu.
Na, o jei turite didelį obuolių derlių, bet neketinate jų valgyti šviežių, tuomet vienas geriausių sprendimų yra virti uogienę, kuri išsilaikys labai ilgą laiką. Žinoma, tai užima laiko, todėl obuolius galima šaldyti.
Pirmiausia juos reikia nulupti ir supjaustyti griežinėliais bei pašalinti drėgmės perteklių. Tuomet išdėliokite skilteles ant plokščio paviršiaus taip, kad jos viena su kita nesiliestų. Įdėkite į šaldiklį – geriausia, kad jis būtų nustatytas maksimaliam šaldymui, taip obuoliai ne tik greičiau užšals, bet ir išlaikys daugiau savo maistinių medžiagų.
Palaikykite obuolius šaldiklyje kelias valandas, o tuomet sudėkite į šaldymo indą ir toliau laikykite šaldiklyje. Taip jie gali būti laikomi apie metus. Per šį laiką turėsite galimybę apgalvoti, ką su jais norite daryti toliau: galbūt virti kompotą arba pasigaminti kokį nors desertą?