Ar galima valgyti sudygusias bulves?
Vieni sako, kad tokių bulvių geriausia nebevalgyti, kiti pataria pažeistas vietas nupjauti ir iš tokių bulvių gaminti įprastus patiekalus.
Naudinga žinoti, kad sudygusiose bulvėse padidėja glikoalkaloidų kiekis.
Jei šie junginiai vartojami nedideliais kiekiais, jie nėra pavojingi, tačiau tuomet, jei juos vartosite dideliais kiekiais, tai gali būti toksiška.
Taigi, pradėjusių dygti bulvių geriau vengti.
Ką daryti, kad laikomos bulvės nesudygtų?
Yra paprastas būdas sustabdyti bulvių dygimą. Tiesiog įdėkite vieną obuolį į maišą su bulvėmis.
Obuolys gamina etileną, dėl kurio bulvės ilgiau išlieka šviežios ir tvirtos.
Dėl šios priežasties obuolys išlaikys bulves nesudygusias iki 8 savaičių.
Kaip laikyti bulves?
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kur reikia laikyti bulves. Šiltoje, šviesioje ir drėgnoje vietoje bulvės sudygsta gerokai greičiau. Vieta, kurioje laikomos bulvės, turėtų būti sausa, tamsi ir vėsi. Optimali bulvių laikymo temperatūra yra maždaug 15 °C. Taigi, šaldytuvas nėra geras sprendimas. Esant per žemai temperatūrai, bulvėse esantis krakmolas virs cukrumi, o pačios bulvės įgaus saldų skonį. Rūsys ir garažas yra geriausi pasirinkimai.
Bulvių negalima laikyti plastikiniuose maišeliuose ar dėžėse. Geriausi yra tokie maišeliai, kurie užtikrina oro cirkuliaciją.
Dar vienas dalykas, kurio reikia nepamiršti, kad bulvės kuo ilgiau išliktų šviežios: bulvės neturėtų būti laikomos kartu su svogūnais. Naudinga žinoti, kad svogūnai pagreitina bulvių dygimo procesą.
Bulves galima laikyti kartu su burokėliais. Jei burokėlius uždėsite ant viršaus, jie sugers drėgmės perteklių.
Bet kurios kitos daržovės (įskaitant kopūstus ir morkas) pablogins bendrą bulvių būklę.
Kitos maisto laikymo gudrybės
Kartais tiesiog klaidingai paskaičiuojame reikiamą produktų kiekį ir jų nusiperkame daugiau nei spėjame suvartoti iki jų galiojimo datos pabaigos.
Naudinga žinoti, kaip galima pratęsti įvairių maisto produktų vartojimo terminą: tai padės išvengti maisto švaistymo ir leis sutaupyti pinigų.
Svogūnai kojinėje
Švieži svogūnai išsilaikys kelis mėnesius, jei žinosite, kaip juos tinkamai laikyti. Puikus patarimas – tiesiog įdėkite juos į seną kojinę, o tarpus tarp svogūnų suriškite siūlu. Laikykite sausoje, vėsesnėje vietoje.
Bananai neparuduos
Bananai įprastai išsilaiko vos kelias dienas, o vėliau ima ruduoti. Taip yra dėl to, kad jų stiebas gamina etileno dujas, kurios pagreitina nokimą.
Sprendimas: bananų galus suvyniokite į plastikinį maišelį. Tai sulėtins etileno išsiskyrimą, todėl bananai noks lėčiau. Tai bus naudinga ir tada, jei šalia bananų laikote kitus vaisius.
Naudokite foliją
Salierus, brokolius ar salotas suvyniokite į aliuminio foliją ir laikykite šaldytuve. Daržovės išliks šviežios ilgiau nei 4 savaites.
Popierinis rankšluostis
Lapines daržoves suvyniokite į popierinį rankšluostį. Popierinis rankšluostis sugers drėgmės perteklių, todėl daržovės taip greitai nenuvys.
Pomidorų nelaikykite šaldytuve
Nors dauguma žmonių mano priešingai, tačiau pomidorus geriausia laikyti kambario temperatūroje. Sudėkite juos į indą, išklotą popieriniais rankšluosčiais.
Įsitikinkite, kad pomidorų stiebai yra nukreipti į viršų, kad nepažeistumėte daržovių odelės.
Obuoliai išsilaikys iki 6 mėnesių
Jei pasirūpinsite tinkamu obuolių laikymu, jie išsilaikys net iki 6 mėnesių. Idealu juos laikyti aplinkoje, kurioje temperatūra svyruoja nuo 0 iki -1 laipsnio Celsijaus.
Pažeistus obuolius atskirkite, o kitus laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, skirtoje vaisiams ir daržovėms.
Įdėkite morkas į smėlį
Taip, smėlis iš tikrųjų gali pratęsti šakniavaisių galiojimo laiką. Jei šias daržoves laikysite smėlyje ar pjuvenose, prailginsite jų galiojimo laiką.
Sūrį suvyniokite į kepimo popierių
Kai sūrį išimsite iš originalios pakuotės, suvyniokite jį į kepimo popierių. Sūris išsilaikys ilgiau, o jo aromatas ir skonis nepasikeis.
Tikimės, kad šie patarimai jums buvo naudingi.