Puodelis juodos kavos ryte gali suteikti energijos po sunkios nakties. Kavą geriausia ruošti iš šviežiai sumaltų pupelių. Grupė mokslininkų papasakojo, kaip tinkamai paruošti juodą kavą. Reikšmingas skirtumas yra tai, kaip pupelės sumalamos prieš verdant. Vienas ingredientas viską pakeičia.
Paprasta juoda kava ar kava su priedais – kokia šio aromatingo gėrimo versija yra jūsų mėgstamiausia? Kiekvieno iš jų pagrindas – gerai paruoštas maltų kavos pupelių užpilas. Nors kiekvienas turi savo pageidavimus, verta kartas nuo karto pakeisti kavos ruošimo būdą. Pradėkite nuo nedidelių pakeitimų, kurie neužims daug laiko, bet gali visiškai pakeisti gėrimo skonį.
Nuo šiol kavą malsite tik taip
Supylę pupeles į malūnėlį, trumpam sustokite ir čiupkite virdulį. Į kavą įpilkite minimalų vandens kiekį ir tik tada pradėkite malti. Nors skamba gana keistai, tačiau taip pataria skirtingus kavos malimo būdus tyrinėjantys mokslininkai. Jų nuomone, skysčio pridėjimas turi įtakos trinties procesui. Malant sausas pupeles, susidaro kažkas panašaus į elektrą. Įpylus skysčio, sumažėja trintis, todėl skonis tampa intensyvesnis.
Verta išbandyti šį būdą savo virtuvėje, nes vandens turime kiekvienas, o pabandžius jo įpilti kavos skonis gali būti gilesnis. Mokslininkai mano, kad malimas vandeniu žymiai pagerina gėrimo skonį, nes išvengiama pernelyg didelės pupelių trinties. Metodas buvo išbandytas su įvairių rūšių pupelėmis, kurios, atsižvelgiant į jų kilmę, malimo metu elgėsi visiškai skirtingai, tačiau įpylus vandens gėrimo skonis visada pagerėjo.
Kavos malimas su vandeniu turi vieną didelį trūkumą, kurį turėtumėte atsiminti. Negalite iš anksto pilti vandens, nes pupelės greitai pasidengs pelėsiu. Taip yra dėl to, kad pridedamas skystis, kuris sukuria geras sąlygas grybeliui augti. Metodas bus sudėtingas žmonėms, kurie mala pupeles didesniais kiekiais.
Kaip išvirti tobulą kavą?
Kavos ruošimą galima suskirstyti į kelis etapus. Pirmasis yra pupelių pasirinkimas ir tinkamas malimas, geriausia naudojant vandenį. Tada sudėkite pupeles ant filtro ir perpilkite karštu vandeniu, kurio temperatūra yra maždaug 92–95 laipsniai. Verdantis vanduo sunaikina natūralų kavos skonį, todėl reikia palaukti kelias minutes, kol vanduo pasieks reikiamą temperatūrą. Kaip matote, jums nereikia kelis tūkstančius kainuojančio kavos aparato, kad galėtumėte mėgautis tobulu gėrimu.