Sekmadienis, 24 lapkričio, 2024

Naujausi

Į ką atsižvelgti renkantis keptuvę? Keletas patarimų

Bet kuriai namų šeimininkei svarbiausias daiktas virtuvėje yra keptuvė. Nuo teisingo jos pasirinkimo priklauso ne tik paruošto maisto kokybė, bet ir mūsų emocinė būsena. Per sunkūs indai gali greitai išsunkti mūsų energiją ir erzinti, prideginus maistą pasidaro labai sunku išvalyti keptuvę, o kartais tai net sukelia papildomas išlaidas. Labai svarbu atkreipti dėmesį į keletą dalykų renkantis keptuvę, kuriuos ir aptarsime šiame straipsnyje.

Keptuvės pasirinkimas

Kasdieninė keptuvė turėtų būti paprasta ir praktiška, tinkama dažnam naudojimui tiek kepimui, tiek troškinimui. Virimui aliejuje gali būti naudojamos specialios gruzdintuvės su specialiu dugnu ir sienomis, kurios skiriasi nuo standartinės keptuvės. Dažnai kepimui skirtos keptuvės yra su dviem rankenomis šonuose ir yra tinkamos naudoti orkaitėje.

Griliui skirtos keptuvės išsiskiria savo apačia, dažnai būna kvadratinės formos. Jos naudojamos kepti mėsai ir daržovėms su minimaliu riebalų kiekiu. Rytietiškos virtuvės gerbėjai gali įsigyti „wok“ tipo keptuvę, kuri yra unikalios sferinės formos su mažu, siaurėjančiu dugnu ir plonomis sienelėmis. Tinka greitam įvairių produktų kepimui.

Blynų mėgėjai negalės praeiti pro specialią žemų sienelių blynų keptuvę, labai praktišką jiems apversti.

Keptuvės pasirinkimas atsižvelgiant į viryklės tipą

Rinkdamiesi keptuvę, turite atsižvelgti į jūsų virtuvėje įrengtos viryklės tipą.

Tradicinė dujinė viryklė leidžia naudoti keptuves, kurių dugno storis yra 5 mm. Jei dugnas yra per plonas, gali atsirasti šiluminių deformacijų. Idealus variantas yra keptuvės su storesniu dugnu.

Indukcinėms viryklėms būtina naudoti keptuves su specialiu žymėjimu, jos privalo turėti feromagnetinį dugną. Stiklo-keramikos kaitlentėms reikia naudoti keptuves su lygiu dugno paviršiui, taip pat patariama, kad jos spalva būtų tamsi matinė.

Elektrinės viryklės yra mažiausiai išrankios renkantis keptuvę, tačiau atminkite, koks turi būti dugno storis ir galimas deformacijas kaitinant.

Pasirinkite medžiagą, iš kurios gaminama keptuvė

Pigiausios, bet ir trumpalaikės, keptuvės yra gaminamos  iš aliuminio. Tokie indai turi ploną dugną ir deformuojasi su laiku.

keptuvę

Lietinio aliuminio keptuvės tarnauja ilgiau, nes turi storesnį paviršių.

Kai naudojate keptuvę, pagamintą iš aliuminio, saugokitės gamindami rūgščius maisto produktus, kuriuose yra organinių rūgščių, reaguojančių su metalu.

Varinės keptuvės įkaista labai greitai, tačiau taip pat greitai ir atvėsta  Ši medžiaga yra ideali troškinimui, reikli temperatūros svyravimams ir virimui ant silpnos ugnies.

Nerūdijančio plieno keptuvę žmonės renkasi dažnai. Ji neturi specialios dangos, yra pakankamai lengva ir nėra veikiama temperatūros deformacijų. Tokios keptuvės naudojimas neapriboja mentelių kietumo, nes jos negali pakenkti tvirtam paviršiui.

keptuvę

Tradicinės ketaus keptuvės rodo ilgaamžiškumo stebuklus. Tinkamai prižiūrint, jų naudojimo laikas yra neribotas, tačiau virtas maistas neturėtų būti ilgai laikomas ketaus induose – metalas oksiduojasi. Po plovimo nuvalykite keptuvę sausai.

Iškart įsigijusi ketaus keptuvę, ji turėtų būti kalcinuota ir patepta plonu sluoksniu saulėgrąžų aliejaus.

Specialios dengtos keptuvės

Neseniai gamintojai pradėjo siūlyti keptuves, padengtas įvairiomis medžiagomis, kad nesudegintumėte maisto ir kad sumažėtų riebalų, reikalingų maisto kepimui, naudojimas.

keptuvę

Keptuvės su deimantine danga yra pagamintos iš aliuminio. Jos yra lengvos ir gali būti plaunamos indaplovėse, be to, kepimo metu galite naudoti metalines menteles. Trūkumas yra didelė šios keptuvės kaina.

Keramika

Aliuminio, plieno ir ketaus pagrindui taikoma keraminė danga. Ji pasižymi dideliu atsparumu karščiui, tačiau staigus temperatūros kritimas yra kenksmingas. Tokios keptuvės turi būti plaunamos tik rankomis ir su jomis negalima naudoti metalinių mentelių.

keptuvę

Marmurinė danga keptuvėje taip pat neleidžia smarkiai kristi temperatūrai. Kartu naudokite tik minkštas silikonines ar medines menteles.

Plieninė danga dažniausiai naudojama varinėms keptuvėms apsaugoti nuo darbinio paviršiaus oksidacijos.

Tefloninė danga griežtai apriboja galimos temperatūros ribas. Viršijus 200 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą, danga išskiria kenksmingas medžiagas. Ji taip pat jautri aštriems  daiktams ir standumo pokyčiams. Jų naudojimo laikas trumpas, neviršijantis vienerių metų!

Brangios keptuvės yra su titano danga, su kuriomis galite naudoti net ir peilius ir kurios atsparios temperatūros svyravimui. Na, bet tokios keptuvės kaina tikrai ne maža…

Keptuvės parametrai

Priklausomai nuo šeimos sudėties turėtų būti pasirinktas keptuvės skersmuo. Mažos 20 cm keptuvės yra tinkamos asmenims, kurie gyvena vieni, 24–26 cm skersmens keptuvės idealiai tinka 2 žmonių šeimai. Didelei šeimai reikalinga 28 cm skersmens keptuvė.

Dugno storis ir sluoksnių skaičius turi įtakos keptuvės naudojimo laikui. Kuo storesnis dugnas ir kuo daugiau sluoksnių, tuo keptuvė yra patvaresnė ir atsparesnė deformacijai.

Pasirinkite keptuvės rankeną

Rekomenduojame rinktis nuimamas ir nejudančias rankenas, priklausomai nuo gaminimo sąlygų ir patiekalų tipo. Nuimama rankena leis keptuvę naudoti ir orkaitėje, taip pat sutaupys vietą dedant jas į stalčių ar kitą laikymo vietą.

Keptuvės dangtis turėtų būti pasirenkamas griežtai pagal jos skersmenį.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Įmaišykite į vandenį šį 1 ingredientą: kojinės bus sniego baltumo net ir be baliklio

Išskalbti susipurvinusias baltas kojines yra tikrai nelengva. Net ir tada, jei šios kojinės būna ilgai mirkomos vandenyje, rezultatas ne visada yra būtent toks, kokio...

Mano anytos plytelės švyti. Ji jas valo tik dviem būdais

Ar norite, kad jūsų plytelės spindėtų kaip veidrodis, bet nežinote, kaip jas valyti, kad pasiektumėte šį efektą? Šį metodą man atskleidė mano anyta, kuri...
---