Moliūgas – sveika daržovė, dažnai naudojama kūdikių ir sveikoje mityboje. Todėl verta išsiaiškinti, kaip ruošti moliūgą, kad jis neprarastų naudingųjų savybių.
Ar džiovinti moliūgai priklauso sveikų produktų kategorijai?
Daugelis žmonių žino, kad džiovintose daržovėse ir vaisiuose yra mažiau maistinių medžiagų. Visgi moliūgas nėra vienas iš jų, nes jis išlaiko naudingas savybes net ir išdžiovintas.
Džiovintą moliūgą galima vadinti idealiu cukruotų vaisių ir kitų konditerijos gaminių pakaitalu. Todėl daugelis žmonių drąsiai įtraukia moliūgą į sveiką mitybą ir gauna maksimalią naudą.
Moliūgo džiovinimas
Džiovinti galite moliūgus turinčius storą žievę. Jų minkštimas turi būti ryškiai oranžinės spalvos, sodraus skonio ir aromato. Svarbu pasirinkti veisles, kurios sunoksta rudenį. Skinti moliūgų derlių vasarą nėra prasmės.
Kuo naudingi džiovinti moliūgai?
Priežastys, dėl kurių verta pastoviai juos vartoti:
- Pagerėja atmintis.
- Oda atjauninama.
- Normalizuojasi virškinamojo trakto darbas.
- Normalizuojasi nervų sistemos darbas.
- Žymiai sumažėja rizika susirgti kariesu.
- Pagreitėja kaulinio audinio atsistatymas po įvairių traumų.
- Gerėja miegas.
- Stiprėja plaukai.
Kontraindikacijos
Nors džiovinti moliūgai priklauso sveikų produktų kategorijai, tačiau tam tikrais atvejais džiovintų moliūgų derėtų atsisakyti. Anot gydytojų, moliūgų nereikėtų vartoti, jei jus vargina:
- diabetas;
- rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimas;
- opaligė;
- gastritas.
Taip pat verta prisiminti išmintingą vartojimą. Jei valgote per daug moliūgų, gali kilti virškinimo trakto problemų.
Džiovinimo būdai
- Orkaitė.
- Elektrinė džiovykla.
- Grynas oras.
Veiksmingiausias yra elektrinio džiovintuvo naudojimas. Daržovės supjaustomos mažais griežinėliais ir rekomenduojamą laiką jame džiovinamos.
Kai kas bando moliūgą džiovinti gryname ore, tačiau būtina atsižvelgti į ypatumus. Džiovinimas atvirame ore yra gana sudėtingas, nes būtina užtikrinti oro srautą, pastovią temperatūrą ir vengti saulės spindulių. Ekspertai nerekomenduoja šio džiovinimo būdo.
Geriausias būdas yra orkaitė. Džiovinimo schema yra tokia.
- Moliūgą pakanka supjaustyti nedideliais griežinėliais.
- Po to jie blanširuojame pasūdytame vandenyje.
- Moliūgo griežinėlius reikia sudėti ant kepimo skardos, nustatyti 80 laipsnių temperatūrą ir pusvalandžiui pašauti į orkaitę.
- Praėjus šiam laikotarpiui, jie kelioms valandoms išimami, kad atvėstų iki kambario temperatūros.
- O tada moliūgo griežinėliai įdedami į orkaitę dar pusvalandžiui 70 laipsnių temperatūroje.
Džiovinimas turėtų būti atliekamas trimis etapais. Džiovinimo metu sandariai neuždarykite orkaitės durelių.