Makaronai – įprastas visiems patiekalas. Ir tegu italai verda savo makaronus carbonara, o mes pasitenkiname virtais makaronais su sūriu ir kotletais. Atrodytų, nejau taip sunku išvirti makaronus? Bet ir toks paprastas dalykas turi savų subtilybių. Surinkome garsiausių italų šefų patarimus apie tai, kaip virti makaronus. Ir dabar dalinamės rezultatu su jumis.
Dažniausios klaidos, verdant makaronus
Makaronų kokybė
Pirmas ir svarbiausias dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra makaronų kokybė. Taip, skanaus patiekalo ruošimas prasideda parduotuvėje: prekių pirkimo etape. Prekybos centre makaronų kaina tikrai skiriasi: kai kurie bus labai brangūs, tačiau yra ir biudžetinių variantų.
Makaronų kainos skirtumo priežastis priklauso nuo daug ko. Pavyzdžiui, nuo įrangos, su kuria yra gaminamas produktas. Pavyzdžiui, bronzinis pramoninis aparatas yra geresnis nei tefloninis. Nors dėl bronzos džiovinimo procesas vyksta lėčiau, tačiau nuo to produkto kokybė tampa tik geresnė. Makaronai gaunasi porėti ir geriau prisisotina skirtingais padažais. Natūralu, kad bronziniu pramoniniu aparatu pagamintų makaronų kaina bus didesnė.
Makaronų dydis
Antra svarbi detalė, į kurią italų virtuvės šefai pataria atkreipti dėmesį – makaronų dydis. Tai priklauso nuo to, su kuo planuojate patiekti makaronus. Dideli makaronai dažniausiai patiekiami su skystu priedu. Trumpi puikiai dera su mėsos padažu ir daržovėmis.
Proporcijos
Taigi, ingredientai parinkti, dabar grįšime prie svarbiausio dalyko: kaip išvirti makaronus. Italų virėjai tarsi susitarę moko, kad reikia laikytis teisingų proporcijų! Tam yra paprasta taisyklė. Norint išvirti kilogramą makaronų, reikia paimti 10 litrų vandens. Jei vandens neužteks, makaronai nespės išvirti ir bus kieti. Taip pat nedideliame kiekyje vandens padidėja krakmolo kiekis, o tai reiškia, kad pasta ilgainiui pasidarys kartaus skonio.
Plauti ar neplauti makaronus?
Čia italų šefai vieningi: makaronų nuplauti nereikia. Kad jie nustotų virti, į puodą galite įpilti šalto vandens. Arba nupilkite vandenį ir į makaronus įpilkite aliejaus, kad jie nesuliptų. Jei išvirusius makaronus plaunate, šiuo veiksmu išplaunate ir krakmolą. O būtent nuo jo priklauso, kaip makaronai susimaišys su padažu.
Virimo laikas
Jau žinote, kaip virti makaronus. Dabar pakalbėkime apie tai, kiek laiko juos reikia virti. Paprastai gaminimo laikas nurodomas ant pakuotės. Atidžiai vykdykite šias instrukcijas! Tačiau yra viena gudrybė. Prieš maišydami makaronus su padažu, palaukite kelias minutes.
Įberkite druskos
Makaronai turi būti sūdyti, bet kada tai geriausia daryti? Ginčai šiuo klausimu nerimsta iki šiol. Kai kas sako, kad jei į vandenį įbersite druskos, kol jis neužvirs, tada virimo temperatūra bus aukštesnė, vadinasi makaronai išvirs greičiau. Tiesa tokia, kad į vandenį įbėrus druskos, tai sumažins vandens temperatūrą.
Puodas
Dar viena klaida, kurią daro nepatyrusios namų šeimininkės, gamindamos makaronus – netinkamai parinkti puodai. Norint virti spagečius, puodas turi būti siauras ir aukštas. Be to, subėrę makaronus į vandenį, neuždenkite puodo dangčiu.
Kokios jūsų makaronų gamybos paslaptys? Ar jūsų taisyklės atitinka italų šefų rekomendacijas?