Slavų ir rytų virtuvėje karaliauja česnakai: jie dedami į plovą, jis patiekiamas su keptomis bulvėmis. Česnako nauda buvo žinoma ilgą laiką, be to, jis yra vienas iš pagrindinių produktų, kuris visada turi būti po ranka. Bet ne visi žino, kaip jį laikyti.
Česnako laikymas yra subtilus dalykas. Tinkamomis sąlygomis jis gali išbūti iki kito sezono. Priešingu atveju jis pradės pūti ar dygti. Kaip išmokti išsaugoti česnakus? Sužinokite.
Kaip išsaugoti česnaką?
Naudingas česnako savybes daugiausia lemia tai, kad jis pats savyje kaupia tiek daug maistinių medžiagų, nes ateityje iš jo išdygs kitas česnakas. Todėl, kai tik česnakai pradeda dygti (tai vyksta daugiausia dėl didelės drėgmės), vitaminų kiekis pradeda sparčiai mažėti. Jis tampa minkštas, beskonis ir greitai sugenda.
Daigai daro produktą netinkamą valgyti. Prieš dėdami česnaką saugoti, turite jį kruopščiai sutvarkyti, pašalinti visas galvutes su dėmėmis, tuštumais ir patamsėjimu.
Senas laikymo būdas
Dar prieš išrandant šaldytuvus, česnakai buvo pinami į pynes ir pakabinami vėsioje ir tamsioje vietoje – palėpėje ar rūsyje. Taip jis gali būti laikomas mėnesius nedygdamas, bet ką daryti, jei sąlygos neleidžia tokiu būdu laikyti česnako namuose?
Uždeginkite šaknis
Šviežiai nuskintas ar pirktas česnakas visada turi šaknis. Taip, jos nėra labai matomos, tačiau būtent šis tvirtas pagrindas yra atsakingas už tai, ar česnakas išdygs, ar ne. Todėl, kad nedygtų, turite šaknis uždeginti naudodami degtukus, žiebtuvėlį ar net degiklį.
Užkasti druskoje
Šiam metodui reikia dėžutės arba trijų litrų stiklainio. Druskos sluoksniai kaitaliojasi su česnako galvutėmis ir sandariai užsidaro. Taip česnakai ilgai išlieka švieži, ir jie negali pūti ar dygti: jie yra užkonservuoti druskoje.
Kitas būdas apsaugoti česnaką nuo drėgmės yra vietoj druskos naudoti pjuvenas, grūdus, pelenus ar miltus, tačiau viršutinis biraus produkto sluoksnis turi būti bent 2 cm storio.
Išlydytas parafinas
Ilgą laiką valstybinėse daržovių parduotuvėse buvo naudojamas laiko patikrintas liaudies metodas: ką tik nuskintas česnakas buvo panardinamas į išlydytą parafiną ir leidžiamas nutekėti bei sukietėti. Tokiu būdu užsandarintas produktas negalėjo prarasti drėgmės ir ilgą laiką likdavo sultingas, negesdavo.
Kaip laikyti maisto produktus, turėtų žinoti kiekviena moteris. Galų gale nuo to tiesiogiai priklauso patiekalų skonis ir jų nauda organizmui. Beje, marinuoti česnakai yra ne mažiau naudingi ir tikrai nesupus! Daugelis baiminasi, kad proceso metu jis gali pažaliuoti, tačiau tai yra normalu, ir tai neįtakoja skonio.