Skonio stiprikliai ir įvairūs maisto priedai verčia mus valgyti daugiau maisto nei mūsų kūnas gali įsisavinti. Persivalgydami padarome didelę žalą ne tik savo figūrai – vietoj kažkada liekno juosmens galiausiai turime „gelbėjimosi ratą“ – bet ir viso organizmo sveikatai.
Galbūt perskaitę straipsnio pavadinimą nusprendėte pasidaryti pertrauką. Mąstydami nuklydote į virtuvę ir visiškai automatiškai įsidedate ką nors į burną, pavyzdžiui, vištienos šlaunelę – tokią kvapnią, skanią, riebią, permirkusią prieskoniais ir druska. Tačiau tai tikrai nesveika…
Juodasis maisto produktų sąrašas: ko reikia vengti?
Tik jūs esate atsakingi už tai, ką darote. Taigi, pereikime prie paprastos aritmetikos. Paimkite užrašų knygelę ar paprastą popieriaus lapą, rašiklį ar pieštuką ir tiksliai užrašykite, ką valgėte ir kodėl. Sąžiningai! Dabar atsakykite į klausimą: kaip jūs manote, kiek organizmui naudingų medžiagų gavote iš šio maisto? Ar sunku atsakyti? O kiek nuodingų ir toksiškų medžiagų savanoriškai – pats – įdėjote į savo kūną. Kam to reikia?
Jei leisite sau taip elgtis, vargu ar galėsite atsispirti išorinėms agresijoms ir išlaikyti savo kūną sveiką. Akivaizdu, kad jūs savęs nemylite. Tik mylėdami save nepradėsite mąstyti, ar esate tinginys, ar norite valgyti nesveikus traškučius, ar esate nusiteikęs daryti tempimo pratimus, ar ne. Visa tai virs automatiniais veiksmais.
Kad tai įvyktų, pirmiausia turite atpažinti tiesą savyje ir su jos pagalba kontroliuoti savo žingsnius, ypač, kai esate kelio, vadinamo „sveika gyvensena“, pradžioje. Kai šis kelias taps jums pažįstamas, visi jūsų veiksmai taps automatiški ir jums nereikės daugiau pastangų.
Per didelis svoris sukelia nugaros skausmus, nes visas kūno svoris tenka stuburui (jau nekalbant apie tai, kad jis sukelia papildomą stresą širdies raumenims, o tai sukelia hipertenziją). Nutukę žmonės ilgą laiką gali jaustis gana normaliai, tačiau jų gyvenimas sutrumpės. Jei žmogaus svoris viršys normą, po trisdešimt penkerių metų jo sveikata tikrai pradės blogėti. Tai yra faktas.
Didžiausia klaida, kurią daro beveik visi norintys atsikratyti papildomų kilogramų, yra staigus badavimas ir dietos laikymasis. Nei vienas, nei kitas niekada neduos sveiko ir teigiamo poveikio. Svoris vėl sugrįžta, kartais atnešdamas dar daugiau papildomų kilogramų. Yra tik vienas tikras būdas numesti svorio nepakenkiant sveikatai – stabili sveika mityba ir mankšta. Šis gyvenimo būdas leidžia palaikyti normalią medžiagų apykaitą.
Paprastas, natūralus maistas leidžia nepriaugti papildomų kilogramų ir nesusigadinti sveikatos. Neskubėkite prieštarauti, kad šiuolaikiniame pasaulyje jo neliko ir kad miestiečiai net neturi galimybės valgyti sveiko maisto. Jūs tikrai galite pasigaminti sveikų patiekalų.
Pirmieji nuodai, kuriuos sutinkame gyvenime, yra druska ir cukrus. Druskos naudojimas yra visiškai nenatūralus, nes natrio chloridas nėra organinis mineralas, todėl jis yra nevirškinamas (nepainiokite su organiniu natriu, kuris yra labai naudingas organizmui). Druska yra ne tik nesveika, ji labai kenksminga. Organizmas nesugeba išnešti į jį patekusio neorganinio natrio chlorido, todėl viskas, kas lieka, nusėda audiniuose ir kauluose, šalia kitų chemijos pramonės produktų – maisto priedų ir konservantų. Tą patį galima pasakyti ir apie cukrų.
Taigi, norėdami laikytis sveikos mitybos, turėtumėte iš savo raciono išmesti nesveikus produktus. Deja, bet reikės atsisakyti mėgstamų pyragų ir saldainių. Priežastis yra ne tik didelis cukraus kiekis. Riebalai, sudarantys kremų pagrindą, po pramoninio perdirbimo paverčiami į vadinamuosius hidrintus – netirpius mišinius.
Pateikiame „juodąjį sąrašą“ maisto produktų, kurių turėtume vengti. Būkite sveiki!
- Alkoholis
- broilerių mėsa
- garstyčios
- kepsniai
- riebus maistas
- sotieji riebalai
- perdirbti grūdai ir javai
- kakava
- kečupas
- rūkyta mėsa
- kava ir kavos gėrimai
- kukurūzų dribsniai
- marinatai
- žaliosios alyvuogės
- majonezas
- pienas
- rafinuoti miltai ir jų produktai
- pramoniniai mėsos gaminiai
- pasenę daržovių patiekalai
- bulvytės fri
- granuliuotas cukrus
- druska ir bet koks sūrus maistas, pavyzdžiui, traškučiai, marinuoti agurkai, krekeriai ir panašiai
- padažai
- pramoniniu būdu perdirbti džiovinti vaisiai
- arbata
- šokoladas
- pusgaminiai
- spragėsiai
- ilgai galiojantys produktai.