Bazilikas – tai prieskoninis augalas, dažnai naudojamas gaminant maistą.

REKLAMA

Bazilikuose yra vitaminų, karotino ir kitų naudingų medžiagų. Todėl verta išsiaiškinti, kaip paruošti bazilikus žiemai, kad jie išsaugotų naudingąsias savybes.

Pikantiškas užpilas

Žiemą bazilikus galite naudoti įvairioms salotoms. Žiemą prieskoninius bazilikus galite naudoti įvairiose salotose, jei prieš tai pasidarysite užpilą. Šis metodas yra vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių.

Reikalingi ingredientai:

REKLAMA

  • Šviežių bazilikų lapeliai;
  • Kelios česnakų skiltelės;
  • Alyvuogių aliejus;
  • Druska; (šaldydami nenaudokite jokių kitų prieskonių).

Paruošimas:

Pirmiausia reikia gerai nuplauti lapelius. Nuplautus lapus gerai nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

Lapelius atskirkite nuo stiebų. Tai galite padaryti rankomis arba peiliu.

REKLAMA

Česnakų galvutes supjaustykite į kelias dalis. Česnakų smulkiai nesupjaustykite, jie turi skleisti malonų aromatą ir naudingas medžiagas.

Į stiklainį sudėkite bazilikų lapelius pakaitomis su česnakais.

REKLAMA

Ingredientus užpilkite alyvuogių aliejumi. Rinkdamiesi aliejų atkreipkite dėmesį į jo konsistenciją. Alyvuogių aliejus turi būti skystas, bet ne tirštas.

Kai aliejus visiškai apsems bazilikus, galite juos uždaryti.

REKLAMA

Tokiam saugojimui reikėtų naudoti iki 300 ml talpos stiklainius. Didesnių indų naudoti nepatariama.

Svarbiausia – patogus naudojimas.

REKLAMA

Šaldymas žiemai

Užšaldymas žiemai yra paprastas būdas, kurį galite saugiai naudoti. Paimkite baziliko lapelius ir gerai juos nusausinkite. Lapelius atskirkite nuo kotelių ir švelniai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tuomet lapus reikia padalyti porcijomis, kad galėtumėte lengvai naudoti ateityje, ir padėti į šaldiklį.

REKLAMA

Antrasis saugojimo būdas:

  • Nuplaukite ir gerai išdžiovinkite lapelius.
  • Atskirkite juos nuo stiebų.
  • Perpilkite verdančiu vandeniu. Taip lapus bus lengviau naudoti.
  • Įdėkite į ledo kubelių formą ir padėkite į šaldiklį.

Šiuos kubelius galite dėti į įvairius karštus patiekalus. Šį metodą taip pat galima naudoti kitoms prieskoninėms žolelėms užšaldyti.

REKLAMA

Bazilikų džiovinimas

Naudojant šį metodą, reikia naudoti tik jaunas ir šviežias žoleles. Bazilikų paruošimas pradedamas iš karto, kai tik jie nuskinami. Neleiskite lapams peraugti, nes stiebai pradės stambėti. Sakoma, kad jauni bazilikai kvepia geriausiai.

REKLAMA

Lapus reikia džiovinti ant metalinio padėklo šiltoje vietoje. Džiovinimo metu svarbu vengti per didelės drėgmės ir tiesioginių saulės spindulių. Išdžiūvę lapai sudedami į drobinius ar į kitus panašios medžiagos maišelius.

Galima sakyti, kad bazilikų lapelių džiovinimas yra vienas paprasčiausių būdų. Tačiau kiekvienas turėtų suprasti, kad taikant šį metodą prarandama nemaža dalis maistinių medžiagų ir skonio, bet išsaugojamas pikantiškas aromatas.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].