Balandėlius galima rasti skirtingose šalyse. Tačiau, kad ir kaip pavadintumėte maltą mėsą ir ryžius, suvyniotus į kopūstų lapus, skonis nesikeičia. Ir ar verta keisti? Juk skanesnio patiekalo iš paprastų kopūstų paprasčiausiai nėra!
Idealiuose balandėliuose kopūstų lapai turi būti minkšti, įdaras sultingas ir aromatingas, o padažas turėtų sustiprinti ir pabrėžti patiekalo skonį. Bet, deja, taip yra ne visada. Šiandien pasakysime, kaip išvengti dažniausiai pasitaikančių klaidų, gaminant balandėlius.
Dažniausios klaidos, gaminant balandėlius
1. Kopūstų paruošimas.
Kopūstai yra pagrindinis ingredientas ir, ko gero, pagrindinė balandėlių ruošimo problema. Todėl taip svarbu pasirinkti tinkamą tankios struktūros ir žalių plonų lapų, be storų gyslų kopūsto galvą.
Kad lapai gerai susivyniotų, reikia apvirti kopūsto galvą, o prieš tai išpjauti šerdį. Jei lapų gyslos per storos, lapus verta išmušti mediniu plaktuku.
Į vandenį reikia įpilti truputį acto, tuomet lapai geriau išsaugos savo vientisumą ir nesuplyš. Virimą reikia nedelsiant nutraukti, kai viršutiniai lapai pradeda atsiskirti nuo galvos ir tampa skaidrūs.
2. Mėsos pasirinkimas
Klasikiniai balandėliai ruošiami su mėsos įdaru. Tačiau ne kiekviena malta mėsa yra gera. Naudojant maltą jautieną, patiekalas nebus labai skanus, taip pat ir su sausa vištienos krūtinėle. Todėl būtina pridėti taukų ar kitų riebalų. Puikiam skoniui išgauti derinkite kiaulieną su jautiena, vištiena ar kalakutiena.
3. Virti ryžiai
Kartais namų šeimininkės ryžius tiesiog išmirko vandenyje, leidžia jiems išbrinkti, o tada sumaišo su malta mėsa. Tačiau to nepakanka. Kruopos iš mėsos ir daržovių sugeria sultis, o tai labai veikia skonį. Todėl ryžius pirmiausia reikia užvirti ir pavirti 6-7 minutes, tuomet sudėti į kiaurasamtį ir tik tada įmaišyti į maltą mėsą.
Vietoj ryžių galite rinktis grikius, miežines kruopas ir net bulves.
4. Daržovės mėsoje
Be malonaus skonio, daržovės suteikia įdarui sultingumo. Iš pradžių patartina daržoves lengvai apkepti aliejuje. Daržovių troškinimas dažnai skirstomas į dvi dalis. Pusė maišoma į padažą, o likusi dalis sumaišoma su mėsa.
5. Pasirinktas padažas
Padažas daugiausia lemia paruošto patiekalo skonį. Jis naudojamas apkepant balandėlius orkaitėje, troškinant keptuvėje ar puode. Padaže troškinti balandėliai yra skanesni ir sultingesni.
Yra daug receptų, kaip gaminti padažą: tai gali būti grietinė, pomidorų pasta, švieži pomidorai ir net majonezas. Tačiau pomidorų-grietinės padažas laikomas populiariausiu.
6. Virti arba troškinti
Balandėlius galima virti arba troškinti inde storu dugnu ant silpnos ugnies, arba galite kepti juos orkaitėje 160–180 laipsnių temperatūroje.
KLASIKINIAI BALANDĖLIAI
Jums reikės:
- 1 kopūsto
- 500 g kiaulienos
- 500 g jautienos
- 3 svogūnų
- poros skiltelių česnako
- 1 morkos
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 50 g obuolių acto
- 1 valgomojo šaukšto ryžių
- 1 valgomojo šaukšto druskos
- pipirų pagal skonį
- Lauro lapų
- Aliejaus
Gaminimas:
Pašalinkite nuo kopūsto viršutinius lapus ir išpjaukite šerdį.
Kopūstą užpilkite verdančiu vandeniu, į vandenį įpilkite 50 g acto, šaukštą druskos ir augalinio aliejaus. Virkite ant vidutinės ugnies. Viršutinius lapus nuimkite šakute, jie po virimo turėtų gerai atsiskirti.
Apvirkite ryžius.
Maltą mėsą sumaišykite su dviem smulkiai pjaustytais svogūnais ir dviem skiltelėmis česnako.
Į maltą mėsą įberkite atvėsusių ryžių, druskos ir pipirų.
Supjaustykite morkas ir likusį svogūną juostelėmis.
Kepkite iki auksinės rudos spalvos, įpilkite pomidorų pastos, druskos, pipirų ir 1 litrą vandens, kuriame virė kopūstas.
Perpjaukite didelius kopūstų lapus per pusę, išpjaukite storas gyslas.
Ant kiekvieno lapo uždėkite šaukštą faršo.
Suvyniokite kopūsto lapą.
Paimkite puodą su storu dugnu. Supilkite likusį vandenį, kuriame virė kopūstas.
Ant viršaus išdėliokite balandėlius ir užpilkite padažo sluoksnį. Tada dar vieną sluoksnį balandėlių ir padažo sluoksnį.
Kai sudėsite visus balandėlius ir supilsite likusį padažą, įmeskite lauro lapą ir troškinkite ant silpnos ugnies 40 minučių.
POMIDORŲ-GRIETINĖS PADAŽAS
Jums reikės:
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 1 morkos
- 1 valgomojo šaukšto grietinės
- 1 svogūno
- Krapų
- druskos, pipirų, prieskonių
- alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Morkas sutarkuokite.
Įkaitinkite aliejų. Kepkite daržoves, kol pagels. Grietinę ir pomidorų pastą sumaišykite iki vientisos masės.
Supilkite pomidorų ir grietinės mišinį į daržoves ir išmaišykite. Užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite 5 minutes.
Skanaus!