Vieni tokius kiaušinius iš karto išmeta, o kiti tiesiog pašalina raudonus intarpus. Turbūt ir jums ne kartą kilo klausimas, ar valgyti tokius kiaušinius yra saugu.
Kas tos raudonos dėmės?
Nors dažnai manoma, kad raudonos dėmės ant trynių yra viščiukų embrionai, tačiau tai nėra tiesa. Tokios dėmės randamos net ant 15 procentų kiaušinių trynių. Tokius kiaušinius deda ir tos vištos, kurios niekada nėra mačiusios gaidžio, todėl raudonos dėmės tikrai nėra susijusios su naujos gyvybės užuomazgomis. Viskas yra gerokai paprasčiau.
Kiaušinių tryniuose atsirandančios dėmės – tai vištos kapiliarų dalelės, kurios atsiskiria formuojantis kiaušiniui, ir patenka į jo trynį. Kiaušinius su raudonomis dėmėmis ant trynių dažniausiai deda vyresnio amžiaus vištos. Statistika rodo, kad raudonų dėmių galima rasti ant 18% rudų ir tik 0,5% baltų į prekybą patenkančių kiaušinių trynių. Siekiama, kad kiaušiniai su priemaišomis nepatektų į prekybą, tačiau peršviesti rudus kiaušinius yra sunkiau nei baltus.
Ar pavojinga valgyti tokius kiaušinius?
Ne, tokie kiaušiniai nekelia jokio pavojaus žmogaus sveikatai. Tai – tik estetinis defektas, dėl kurio dalis žmonių tokius maisto produktus paprasčiausiai išmeta.
Kaip atskirti, kad kiaušiniai yra kokybiški?
- Kiaušiniai turi būti švarūs, be įtrūkimų ir turintys tam tikrą ženklinimą.
- Šviežio kiaušinio lukštas turi būti matinis, bet ne blizgus. Pridėjus šviežią kiaušinį prie ausies ir pakračius neturėtų būti girdimas gurguliavimas.
- Kuo kiaušiniai šviežesni, tuo mažesnė tikimybė, kad juose bus pavojingų bakterijų. Būtent todėl vertėtų pirkti tik tuos kiaušinius, kurie laikomi šaldytuve. Jei dvejojate, ar kiaušinis yra šviežias, tiesiog panardinkite jį į vandenį. Jei jis nugrimzdo į dugną ir apsivertė ant šono, kiaušinis yra šviežias. Jei kiaušinis plūduriuoja, tai yra pakankamai akivaizdu, kad jis yra sugedęs. Jei kiaušinis nugrimzta į dugną, bet lieka „stovėti“, toks produktas taip pat nėra tinkamas vartoti.
Atminkite antikos gydytojo Hipokrato žodžius: „Pasakyk man, ką valgai, ir aš pasakysiu, kuo sergi“. Rinkitės tik tuos maisto produktus, kurie yra naudingi jūsų sveikatai.