Ketvirtadienis, 31 spalio, 2024

Naujausi

Ar galima valgyti patamsėjusį kiaušinio trynį?

Kiaušinius dažnai valgome vienus arba dedame į kitus patiekalus. Sveikatos specialistai teigia, kad valgyti kiaušinius yra labai sveika, nes jie gali papildyti organizmą įvairiomis gerai savijautai būtinomis medžiagomis.

Šį kartą pakalbėkime apie virtus kiaušinius. Kiekvienam mūsų yra žinoma, kad kiaušiniai išverda per maždaug 8 minutes, tačiau ar visada pažiūrime į laikrodį? Vienas mano draugas visada išmesdavo patamsėjusius kiaušinių trynius, nes manydavo, kad įsigijo nekokybiškų produktų… Vis dėlto, trynio patamsėjimas įprastai tik parodo, kad kiaušinis buvo virtas pernelyg ilgai…

Viskas yra gana paprasta: virdamas kiaušinio trynys patamsėja dėl vykstančių cheminių reakcijų. Geltona spalva tampa tamsiai žalia, nes baltymo ir trynio sandūroje susidaro geležies sulfidas. Kuo ilgiau kiaušinis yra verdamas, tuo stipresnė yra ši reakcija.

Kiaušinio trynio spalva visada priklauso nuo virimo laiko:

Jei verdate didesnį kiekį kiaušinių, pasirūpinkite, kad kiekvienas jų liestų puodo dugną. Jei reikia, pasirinkite didesnį puodą. Įpilkite į puodą vandens, kuris kiaušinius padengtų tik 2,5 centimetrais.

Kai vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo viryklės. Uždenkite dangtį ir palikite stovėti 10-12 minučių. Jei šiuos kiaušinius naudosite mišrainėms ar kitiems šaltiems užkandžiams, užpilkite juos šaltu vandeniu, nes tuomet kiaušiniai lengviau nusilups.

Kur galima naudoti kietai virtus kiaušinius?

Grybų ir kiaušinių salotos

Jums reikės grybų, rūkytos mėsos, kiaušinių ir marinuotų agurkų. Susmulkinkite šiuos ingredientus, įdėkite majonezo ir išmaišykite.

Kiaušinių ir svogūnų pyragas

Jei kepsite nesaldų pyragą, jo viršų galėsite padengti kiaušinių ir svogūnų laiškų mišiniu. Kai pyragas baigs kepti, uždėkite sūrio ir palaukite, kol išsilydys. Tuomet beliks tik papuošti svogūnų laiškais ir smulkintais kiaušiniais. Paprasta, bet labai skanu ir… gražu!

Lavašas su kiaušiniais ir svogūnais

Į lavašą įvyniokite smulkintų kiaušinių ir svogūnų. Jei norite, galite įdėti ir kitų priedų. Paprastas ir skanus užkandis!

Taigi, drąsiai valgykite ir tuos kiaušinius, kurie virė ilgiau nei planavote!

Įdomūs video