Šiandien norime jums atskleisti puikų agurkų sodinimo ir auginimo metodą, kuris padės turėti 10 kartų didesnį derlių! Jei norite išbandyti šį būdą, jums net nereikia daržo: agurkus galite auginti balkone arba verandoje. Net jei turite daržą, šis metodas jums patiks, nes sutaupys vietos. Kitas privalumas yra tas, kad agurkai reikalaus minimalios priežiūros ir jų nereikės laistyti kiekvieną dieną.
Reikės:
- kibiro, kurio tūris yra bent jau 10 litrų (geriausiai tinka 16 litrų ir didesni kibirai)
- mažo skersmens grąžto arba didelio vinies
- išrautų piktžolių iš daržo
- paprastas dirvožemio
- 2-3 kastuvai smėlio
- 2-3 kastuvų komposto arba mėšlo
- plastikinio butelio, kurio tūris būtų 2 litrai, ir adatos
- vandens
- agurkų sėklų ar daigų
- kastuvo.
Geriausia rinktis plastikinį kibirą, nes metalas naktį būna per šaltas ir dėl to jame esantis substratas taip pat atvėsta. Jei tokiu būdu norite papuošti savo sodą, naudokite gražius naujus kibirus ar gražiai atrodančius plastikinius indus (vazonus gėlėms).
Ką daryti toliau?
1. Kibiro apačioje padarykite mažiausiai 10 skylių (jas galite gręžti 8 mm grąžtu), per jas išbėgs vandens perteklius.
2. Piktžoles susmulkinkite į mažesnius gabalėlius ir sudėkite ant kibiro dugno taip, kad jos užimtų maždaug 1/4 tūrio. Kai piktžolės suirs po dirvožemiu, jos išskirs šilumą ir praturtins dirvą humusu bei maistinėmis medžiagomis. Galite naudoti bet kokias piktžoles ar nupjautą žolę.
3. Piktžolių sluoksnį uždenkite 3–5 cm dirvožemio sluoksniu.
4. Į kibirą įpilkite 2–3 kastuvus smėlio ir 2–3 kastuvus fermentuoto komposto ar mėšlo. Tada uždenkite juos 10 cm dirvožemio sluoksniu. Išmaišykite. Tokiu būdu gausite storą patręšto dirvožemio sluoksnį.
5. Pripildykite kibirą dirvožemiu. Iki viršaus turi būti likę maždaug 3 cm.
6. Tada įdiekite laistymo sistemą, nes karštomis dienomis substratas labai greitai džiūsta. Turite užtikrinti nuolatinę dirvožemio drėgmę, kurią mėgsta agurkai.
Paimkite 2 litrų plastikinį butelį. Pripildykite jį vandeniu ir sandariai uždarykite, kad į jį nepatektų oro. Tai leis lengviau adata padaryti mažas skylutes. Kadangi butelis bus pritvirtintas ant kibiro krašto, o sėklos/ daigai sodinami viduryje, skylutės turi būti butelio priekinėje dalyje, nukreiptoje į sėklas/ daigus.
7. Uždarius buteliuką, vanduo vos teka per mažas skylutes. Atidarius buteliuką, patenka oras ir vanduo ima tekėti stipresne srove.
Po skylučių padarymo buteliuką užkaskite 5–6 cm į žemę (skylutės turėtų būti 3 cm žemiau žemės). Vandens butelis turėtų būti ant kibiro krašto, skylutės nukreiptos į centrą, o dangtis tinkamai uždarytas. Dirvožemis sugers jam reikalingą kiekį vandens. Norėdami padidinti drėkinimą, tiesiog atsukite butelio dangtelį.
8. Kibiro centre padarykite skylutę, pasodinkite ten agurkų sėklas arba daigus.
9. Vėliau turėsite atlikti procedūras, kurios taikomos ir agurkų auginimui darže (pririšimas, derliaus nuėmimas).
Šis agurkų auginimo būdas labai efektyvus ir patogus. Be to, taip galite suteikti savo daržui unikalumo!
Lengvai rauginti agurkai vos per valandą, nepalieka abejingų
Paprastai visi marinuoti produktai namuose baigiasi atėjus pavasariui, kaip tik parduotuvių lentynose pasirodo įvairi šviežių daržovių gausa. Bet kartais net šiltomis dienomis norisi pasigardžiuoti kokiu nors aštriu sūriu užkandžiu. Tam idealiai tinka rauginti agurkai.
Vienas geriausių užkandžių yra traškūs rauginti agurkai. Jų paruošimo būdų yra daugybė, tačiau tas, apie kurį šiandien kalbėsime, nėra plačiai žinomas.
Lengvai rauginti agurkai
Jums reikės:
- 1 kg mažų agurkų
- 2 skiltelės česnako
- 1 valgomasis šaukštas druskos
- Krapai
- vandens
Gaminimas:
Pirmiausia kruopščiai nuplaukite agurkus, nupjaustykite galus ir sudėkite daržoves į gilų indą.
Užpilkite agurkus šaltu virintu vandeniu ir palikite kuriam laikui.
Tada išpilkite vandenį, įpilkite česnako ir krapų.
Viską gerai sumaišykite su agurkais ir palikite valandą pastovėti.
Po valandos galėsite mėgautis lengvai raugintų agurkų skoniu.
Jei gaminate maistą tik sau ir savo vyrui, galite rauginti ne kilogramą, o tik kelis agurkus, nes juos reikia suvalgyti per keturias dienas. Nors užkandžio skonis toks nuostabus, kad nuo jo atsitraukti beveik neįmanoma, todėl geriau gaminti daugiau.