Sąvoka „probiotikai“ sugalvojo Elis Metčnikovas. Savo tyrime jis teigia, kad Bulgarijos valstiečiai, vartoję jogurtą, gyvena ilgiau. 1907 m. jis išmąstė, kad vartojant probiotikus galima pagerinti žarnyno florą ir pakeisti blogąsias bakterijas gerosiomis. Nuo to laiko įvairūs mokslininkai ištyrė, kad probiotikai gali teigiamai paveikti įvairius mūsų sveikatos aspektus. Šiame straipsnyje jums paaiškinsime, kaip probiotikai gali pagerinti jūsų sveikatą ir papasakosime, kokie maisto produktai yra labai naudingi.
Kas yra probiotikai?
Probiotikai yra gyvi mikroorganizmai, kurių tikslas – gerai paveikti žmogaus sveikatą. Mūsų kūne ir viduje natūraliai gyvena daugybė skirtingų mikroorganizmų. Organizme esantys mikroorganizmai viršija žmogaus ląsteles santykiu 10:1. Šie mikroorganizmai nebūtinai kenkia žmonių sveikatai ir neturėtų būti laikomi „bjauriais mikrobais“.
Probiotikų galima rasti fermentuotuose maisto produktuose ar papilduose. Esami tyrimai rodo, kad bakterijų pusiausvyra ar disbalansas virškinimo sistemoje yra susijęs su bendra sveikata.
Kokia yra probiotikų nauda sveikatai?
Kaip atskleidė keli tyrimai, probiotikai gali pagerinti jūsų sveikatą įvairiais būdais. Probiotikų nauda sveikatai – svorio nukritimas, gera virškinimo sistema, pagerėjusi imuninė funkcija ir dar daugiau. Nepamirškite, kad jokie probiotikai negali pakeisti realaus gydymo.
Visų pirma, probiotikai turi tikrai gerą poveikį jūsų virškinimo sistemai. Jie gali padėti atsikratyti pilvo pūtimo ir susitvarkyti problemas su vidurių užkietėjimu, viduriavimu ir panašiai. Taip pat įrodyta, kad probiotikai atlieka svarbų vaidmenį stiprinant imuninę sistemą, gydant alergijas, egzemą, virusines infekcijas ir stiprinant vakcinacijos reakcijas.
Kita galima probiotikų nauda yra svorio numetimas. 2013 m. „British Journal of Nutrition“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kad probiotikai (ypač Lactobacillus) padėjo nutukusioms, tyrime dalyvavusioms, moterims sulieknėti.
Probiotikai ne tik pagerina virškinimo sistemą, bet ir gali atkurti psichinę sveikatą. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad Bifidobacterium ir Lactobacillus probiotikų vartojimas 1-2 mėnesius padeda žmonėms įveikti nerimą, depresiją, autizmą – netgi pagerina atmintį.
Probiotikų šaltiniai
Ilgą laiką buvo galvojama, kad vienintelis probiotikų šaltinis yra jogurtas. Tačiau iš tikrųjų yra ir kitų maisto produktų, kuriuos turėtumėte išbandyti, nes juose yra probiotikų.
Kombuča
Kombuča yra fermentuota arbata, pilna įvairių bakterijų, tokių kaip Saccharomyces ir Gluconacetobacter xylinus. Joje taip pat yra vitamino B. Kombuča yra labai naudinga sveikatai, ji gerina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą.
Obuolių actas
Obuolių sidro actas turi daug nuostabių savybių ir jame yra daug probiotikų. Atminkite, kad šis actas yra rūgštus, todėl geriau nevartoti jo vieno. Per daug jo nevartokite, kad išvengtumėte šalutinio poveikio.
Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai yra dar vienas probiotikų turintis produktas. Marinuoti agurkai gali pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Tokiame maiste yra mažai kalorijų, be to, agurkuose yra vitamino K ir daug natrio.
Rauginti kopūstai ir kimči
Tiek rauginti kopūstai, tiek kimči gaminami iš fermentuotų kopūstų ir juose yra pieno rūgšties bakterijų. Galite pabandyti kartkartėmis pagardinti savo patiekalus būtent šiais produktais. Jie turi mažai kalorijų ir jų galiojimo laikas tikrai ilgas.
Kefyras
Kefyras yra fermentuotas pieno produktas ir yra gera alternatyva jogurtui. Kefyre gausu probiotikų ir baltymų. Galite gerti kefyrą vieną arba kuo nors pagardinti.
Miso
„Miso“ yra fermentuotas sojos produktas, labai populiarus Japonijoje. Tai puikus probiotikų, vitaminų, skaidulų ir baltymų šaltinis. Populiariausias patiekalas su miso yra miso sriuba.
Fermentuoti sūriai
Sūris yra fermentuotas produktas, bet ne visose sūrių rūšyse yra probiotikų. Sūrių rūšys, kuriose tikrai gausu probiotikų, yra gauda, čederis, mocarela, šveicariškas ir varškės sūriai.
Tempė
Tempė yra fermentuotas sojos produktas, kurio kilmės šalis yra Indonezija. Pasaulyje jis tapo labai populiarus dėl puikių savybių, be to, šis produktas gali pakeisti mėsą. Tai puikus baltymų, probiotikų ir vitamino B12 šaltinis. Tempė yra puikus priedas prie bet kokios dietos, ypač vegetariškos. Šis produktas padidina organizmo apsaugą nuo žarnyno infekcijų.
Ar reguliariai vartojate kurį nors iš šių probiotikų? Ar pastebėjote kokių nors sveikatos pagerėjimų? Pasidalinkite savo nuomone su mumis komentaruose.