Žmonės galvoja, kad kiekvienas maisto produktas turi būti nuplautas. Deja, tai netiesa. Tam tikrų maisto produktų plovimas gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Sužinokite, kokių produktų plauti nereikia.
1. Žuvis
Plaunant žalią žuvį po tekančiu vandeniu, mikrobai nebus pašalinti. Priešingai, skystis lengvai nusės ant jūsų drabužių, virtuvės baldų ar kitų produktų, esančių aplink kriauklę. Ištraukus žuvį iš šaldytuvo ar šaldiklio, ji turi būti nedelsiant termiškai apdorota.
2. Mėsa
Kaip ir žuvies atveju, mėsos negalima plauti (net prieš užšaldant). Vanduo nežudo bakterijų, bet yra terpė joms daugintis ir pablogina paukštieną ar kiaulieną. Mikrobai žūsta tik esant aukštai temperatūrai.
3. Kiaušiniai
Kiaušinių neplaukite vos nusipirkę, o tik prieš pat vartojimą. Verta juos plauti po karštu vandeniu su lašeliu ploviklio. Tada būsite tikri, kad visos salmonelių bakterijos žus.
Europos Sąjunga draudžia kiaušinių gamintojams plauti savo prekes. Lukštas yra padengtas natūraliu apsauginiu sluoksniu, kuris neleidžia mikroorganizmams patekti į kiaušinius ir ilgiau išlaiko jų šviežumą. Štai kodėl kiaušiniuose galite rasti plunksnų ar kitų smulkių nešvarumų.
4. Rauginti kopūstai
Yra receptų, kuriuose patariama prieš verdant kopūstų sriubą nuplauti raugintus kopūstus. Tai didelė klaida, nes tada iš kopūstų atimame pieno rūgšties bakterijas, kurios palaiko tinkamą žarnyno funkcionavimą.
5. Rauginti agurkai
Yra žmonių, kurie, išėmę agurką iš stiklainio, nuo jo paviršiaus nuplauna baltą dangą. Ją sudaro pieno rūgšties bakterijos, kaip ir raugintų kopūstų atveju. Jos stiprina mūsų imuninę sistemą.
6. Grybai
Peiliu nuimkite smėlio likučius ir pušies spyglius. Arba grybus tiesiog galite trumpam pakišti po vandeniu. Ilgai laikant juos vandenyje, jie sugers daug vandens, praras skonį ir pakeis struktūrą.
7. Makaronai
Plaunant neapdorotus makaronus, jie praranda krakmolą, todėl tampa šiek tiek lipnūs ir ne taip gerai dera su padažais. Be to, užpylus vandeniu, jie tampa ne tokie skanūs.
Ar kada nors prieš valgant plovėte paukštieną ar žuvį?