Žuvies gaminimas – tai procesas, kurio metu daugelis daro klaidas, apie kurias net nežino. Nežinant, kaip taisyklingai gaminti šį produktą, gali pakisti jo skonis ar tekstūra, o tai neleidžia iki galo atrasti ir pamilti šio maisto produkto. Šiame straipsnyje pateiksime jums septynias dažniausiai daromas klaidas, kurių reikėtų vengti.
Nepasitikėkite etiketėmis
Kai kada ant pakuotės įsigyjant žuvį gali būti pažymėta, jog ji – be kaulų, tačiau iš tiesų yra visai atvirkščiai. Žuvies kaulai yra labai pavojingi, prarijus galima atsidurti net ir gydytojo kabinete. Todėl prieš gamindami žuvį, būtinai apčiupinėkite ją švariomis rankomis ir įsitikinkite, kad nėra net smulkiausių kaulų, net jei ant etiketės buvo pažymėta kitaip.
Nusausinkite filė
Tikriausiai kepdami žuvį norite, kad ji turėtų traškią auksinę plutą, tačiau tai padaryti ne visada pavyksta dėl vienos paprastos klaidos. Jei filė paviršius yra drėgnas, kepant jis paruduos, bet ne apskrus. Todėl prieš gamindami būtinai nusausinkite filė popieriniu rankšluosčiu.
Nepadauginkite druskos
Druska yra būtina norint paryškinti bet kokio patiekalo skonį, tačiau svarbu žinoti, kad ji skaido baltymus ir ištraukia drėgmę. Jei marinatas bus per daug sūrus, filė taps minkšta ir sausa, o ne sultinga ir išlaikanti savo formą. Vietoj to, į marinatą įberkite tik žiupsnelį druskos, ir ant viršaus pabarstykite žuvį likusiais prieskoniais prieš dėdami ją į kepimo indą ar keptuvę.
Tinkamai įkaitinkite keptuvę
Vakarienei žuvį galima paruošti labai greitai, tačiau pirmiausia reikėtų išlikti kantriems ir leisti keptuvei gerai įkaisti. Jei aliejus bus per šaltas, žuvis ne tik iškeps netolygiai, bet ir prilips prie keptuvės dugno.
Žinokite, kurią pusę kepti
Nors ir atrodo keista, žuvį reikėtų pradėti kepti nuo tos pusės, ant kurios yra odelė. Be to, net jei nevalgote žuvies odelės, ją geriausia nuimti tik po to, kai iškepate žuvį.
Kaip apversti
Kepant mėtyti ar stumdyti žuvies keptuvėje nereikia. Jei bandysite žuvį apversti dar prieš vienai pusei pilnai iškepus – oda plyš, o minkštimas prilips. Leiskite pirmajai pusei iki galo iškepti, ir tuomet žuvį apverskite tik vieną kartą, tuomet palaukite, kol antra pusė iškeps, ir nuimkite patiekalą nuo keptuvės.
Kaip neperkepti
Perkepimas yra dažniausia klaida, kurią daro žmonės gamindami žuvį. Jei ją per ilgai paliksite keptuvėje, ji taps kieta, sausa ir beskonė – tokiu atveju patiekalo išsaugoti jau neįmanoma. Svarbu prisiminti, kad skirtingų rūšių žuvies kepimo laikas skiriasi, tačiau rekomenduoja vieną pusę kepti nuo 3 iki 5 minučių. Jei abejojate, naudokite maisto termometrą.