Marinavimo sezonui pradėti ruoštis niekuomet ne per vėlu. Kadangi tai labai kruopštus ir varginantis procesas, geriausia tam skirti laiko iš anksto. Norint išvengti įvairių incidentų, svarbu nepadaryti klaidų pirmame etape – sterilizuojant stiklainius. Pirmiausia įsitikinkite, kad nepažeistas nė vienas jūsų indas. Įtrūkimų neturėtų būti, nes dėl jų stiklainis gali sprogti sąveikos su verdančiu vandeniu metu. Antra, ant stiklainių dangtelių neturėtų būti nešvarumų. Trečia, neturėtų būti ir rūdžių. Kai esate pasiruošę stiklainius, turite žinoti, kaip juos išvalyti, kad jie tiktų konservavimui. Sužinokite, kokie yra jų sterilizavimo būdai!
1 metodas – sterilizavimas garais
Jei renkatės mažus stiklainius, tada juos lengvai galite sterilizuoti garais. Puode pripilkite šiek tiek vandens, uždėkite ant ugnies. Garai pradės garuoti, taip sterilizuodami stiklainį, kuris yra puodo viršuje. Jei jums reikia daug stiklainių, tada pasiimkite didelį puodą. Į jį įpilkite mažiau nei pusę vandens, sudėkite dangtelius, nes juos taip pat reikia sterilizuoti, ir ant keptuvės viršaus uždėkite, pavyzdžiui, groteles iš orkaitės. Padėkite ant jų stiklainius. Vėlgi vanduo užvirs, pradės garuot ir stiklainiai bus sterilizuoti. Vietoj grotelių galima naudoti metalinį sietelį. Stiklainius reikia išvalyti, kai ant jų atsiranda daug garų ir tampa labai karšta juos liesti.
2 metodas – orkaitėje
Kai tik išplaunate stiklainius, kol jie vis dar šlapi, įdėkite juos į šaltą orkaitę aukštyn kojom. Ten taip pat galite sudėti dangčius, bet tik ne guminius! Nustatykite 100–120 laipsnių temperatūrą. Procesas užtruks apie 15 minučių.
3 metodas – mikrobangų krosnelėje
Į švarius stiklainius įpilkite vandens 1–1,5 cm atstumu nuo dugno. Sudėkite į mikrobangų krosnelę stiklainius. Pasirinkite 800 W galią, o jeigu įmanoma ir 900. Nustatykite laiką 3 minutėms. Vanduo užvirs, išgaruos, o stiklainiai bus sterilizuoti. Tada išpilkite likusį vandenį. Atlikta! Jei jums reikia sterilizuoti didelius stiklainius, tada į juos įpilkite vandens ir pasukite horizontaliai.
4 metodas – indaplovėje
Būtina pašalinti visus ploviklius ir nustatyti režimą, kuriame vanduo būtų kuo karštesnis. Paprastai tai yra 60–70 laipsnių. Sudėkite stiklainius į indaplovę. Tačiau atminkite, kad prieš tai jūs vis tiek turite juos gerai išplauti, nes šiuo atveju šiam tikslui nenaudojate indaplovės. Šis metodas vis dar nelaikomas patikimiausiu, nes čia sterilizacijos temperatūra yra žemesnė nei garų, orkaitės ir mikrobangų krosnelės atveju.
Metodas 5 -paruoštų produktų sterilizavimas
Paimkite jau konservavimui paruoštus stiklainius, sandariai neuždarykite dangčio. Jis turėtų būti viršuje, bet lengvai nusiimti. Ant puodo dugno dėkite rankšluostį. Ant viršaus sudėkite stiklainius. Tarp jų mes taip pat padėkite rankšluostį, kad jie nesiliestų. Pripilkite vandens beveik iki viršaus. Užpilamo vandens temperatūra turėtų būti tokia pati kaip šviežių ruošinių temperatūra. Greičiausiai tai bus verdantis vanduo. Niekada neužpildykite šaltu vandeniu, jei ruošiniai yra karšti, ir atvirkščiai. Dėkite puodą su vandeniu ir stiklainiais ant ugnies. Užvirus palaikykite dar 10–15 minučių. Jei didžiausias indas yra 3 litrų, tada 20-25 minutes.
Štai kokie yra populiariausi sterilizavimo būdai. Pasirinkite bet kurį jums patogų ir labiausiai patikusį metodą, tada pradėkite sterilizuoti stiklainius.