Slavų ir rytų virtuvėje karaliauja česnakas: ten, kur jo nebuvo įdėta į plovą, jo įdės į keptas bulves, o ten, kur česnaką pamiršo įdėti į sriubą, bus padarytas pikantiškas padažas. Česnako nauda buvo žinoma ilgą laiką, be to, jis yra vienas iš pagrindinių produktų, kurie visada turi būti po ranka. Bet ne visi žino, kaip jį laikyti.
Česnako laikymas yra subtilus dalykas. Tinkamomis sąlygomis jis gali gulėti labai ilgai, net iki kito sezono. Priešingu atveju jis pradės pūti ar dygti. Kaip išmokti išvengti tokių problemų visam laikui, netrukus sužinosite.
Kaip išsaugoti česnaką?
Naudingas česnako savybes daugiausia lemia tai, kad jis yra svogūninis ir pats savyje kaupia tiek daug maistinių medžiagų, kad ateityje iš jo kažkas išdygtų. Todėl, kai tik česnakai pradeda dygti (tai vyksta daugiausia dėl didelės drėgmės), vitaminų kiekis pradeda sparčiai mažėti. Jie tampa vangiais, beskoniais ir greitai sugenda.
Atsiradę laiškai daro produktą netinkamu valgyti. Prieš dėdami česnaką saugoti, turite jį kruopščiai sutvarkyti, pašalinti visas galvutes su dėmėmis ir patamsėjimu.
Senas laikymo būdas
Dar prieš atsirandant šaldytuvams, česnakai buvo surenkami į pynę ir pakabinami vėsioje ir tamsioje vietoje – palėpėje ar rūsyje. Taip jie galėjo būti laikomi mėnesius nesudygdami, bet ką daryti, jei sąlygos neleidžia tokiu būdu laikyti česnako namuose?
Uždeginkite šaknis
Šviežiai nuskintas ar pirktas česnakas visada turi šaknis. Taip, jos nėra labai matomos, tačiau būtent šis tvirtas pagrindas yra atsakingas už tai, ar česnakas išdygs, ar ne. Norėdami to išvengti, turite šaknis uždeginti naudodami degtukus, žiebtuvėlį ar net degiklį.
Užkasti druskoje
Šiam metodui reikia dėžutės arba trijų litrų stiklainio. Druskos sluoksniai pakaitomis su česnako galvutėmis sandariai sudedami į stiklainį ir uždaromi. Tokiu būdu česnakai ilgai išlieka švieži, ir jie negali pūti ar dygti: atrodo, kad jie yra konservuoti druskoje.
Kitas būdas apsaugoti česnaką nuo drėgmės, yra vietoj druskos naudoti pjuvenas, grūdus, pelenus ar miltus, bet viršutinis biraus produkto sluoksnis turi būti bent 2 cm storio.
Išlydytas parafinas
Ilgą laiką valstybinėse daržovių parduotuvėse buvo naudojamas laiko patikrintas liaudies metodas: ką tik nuskintas česnakas buvo panardinamas į išlydytą parafiną ir jam leidžiama sukietėti. Tokiu būdu užsandarintas produktas negalėjo prarasti drėgmės ir ilgą laiką buvo pilnas sulčių, nesugesdamas.
Kaip laikyti maisto produktus, turėtų žinoti kiekviena moteris. Galų gale nuo to tiesiogiai priklauso patiekalų skonis ir jų nauda organizmui. Beje, marinuoti česnakai yra ne mažiau naudingi ir tikrai nepūna! Daugelis baiminasi, kad proceso metu jis gali pažaliuoti, tačiau tai yra normalu, ir tai nesukelia kažkokių problemų.