Šiuolaikinėje mityboje cukraus gausu beveik visur – ne tik desertuose, bet ir kasdieniuose maisto produktuose, apie kuriuos galbūt net nesusimąstėte.
Pernelyg didelis cukraus vartojimas gali neigiamai paveikti mūsų sveikatą, sukelti nuovargį, svorio padidėjimą ar net ilgalaikes sveikatos problemas.
Cukrus yra svarbus tinkamam organizmo funkcionavimui – dalis jo naudojama kaip energijos šaltinis. Vis dėlto, per didelis cukraus kiekis organizme nesudeginamas, o paverčiamas riebalais. Tai gali lemti riebalų susikaupimą tokiose vietose kaip klubai, pilvas, veidas bei rankos.
Ypač daug cukraus gauname iš perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje dažnai naudojama fruktozė arba didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas. Pastarasis, nors yra pigesnis nei įprastas cukrus, net 20 % saldesnis ir gali turėti dar neigiamą poveikį sveikatai.
Anot Kalifornijos universiteto profesoriaus dr. Robert Lustigo, žmogaus organizmas gali saugiai metabolizuoti tik 6 šaukštelius cukraus per dieną.
Štai keletas per didelio cukraus vartojimo poveikių:
- sukelia svorio padidėjimą
- sukelia metabolinę disfunkciją, dėl kurios padidėja cukraus kiekis kraujyje, atsiranda nutukimas, mažesnis DTL lygis ir padidėjęs MTL cholesterolio kiekis ir padidėjęs kraujospūdis
- padidina šlapimo rūgšties kiekį ir taip padidina širdies ir inkstų ligų riziką
- perkrauna ir kenkia kepenims
- sukelia atsparumą insulinui
Jei esate saldumynų mėgėjas, tuomet jūs žinote, kaip neįtikėtinai sunku atsisakyti saldainių! Toks sutrikimas dažnai sukelia galvos skausmą, liūdesį ir nuovargį.
Tačiau galite pabandyti kovoti su šia priklausomybe!
Jei jaučiate, kad laikas išvalyti organizmą ir pagerinti savijautą, šiai 3 dienų dietai verta suteikti šansą. Ji padės atsikratyti cukraus pertekliaus kūne, suteiks energijos ir atkurs balansą organizme. Laikykitės paprastų mitybos taisyklių, ir jau po kelių dienų pajusite, kaip jūsų kūnas atsinaujina ir atsigauna!
Čia pateikiamas planas, kuris padės detoksikuoti organizmą nuo cukraus pertekliaus:
1 diena
Pusryčiai: trys virti kiaušiniai arba vienas puodelis avižinių dribsnių su migdolais ar uogomis.
Užkandžiai: riešutai.
Pietūs: vištienos krūtinėlė su pupelėmis, morkomis, cukinija, burokėliais, petražolėmis, migdolais.
Vakarienė: kepta žuvis su žaliosiomis pupelėmis arba lašiša su brokoliais ir keptais grybais.
Nepamirškite gerti daug vandens (nuo 2 iki 3 litrų per dieną).
2 diena
Pusryčiai: kiaušinienė iš trijų kiaušinių su špinatais arba vienas puodelis avižinių dribsnių su migdolais, sėklomis, uogomis.
Užkandžiai: riešutai.
Pietūs: kepta cukinija su geltonais ir raudonaisiais pipirais, citrina, čiobreliais ir actu.
Vakarienė: virtos žalios daržovės, pupelių sriuba arba keptos menkės su keptais Briuselio kopūstais.
Nepamirškite gerti daug vandens (nuo 2 iki 3 litrų per dieną).
3 diena
Pusryčiai: trijų kiaušinių omletas su krevetėmis ir ridikėliais, graikinių riešutų ir keptų kopūstų salotos arba puodelis avižinių dribsnių su sėklomis, uogomis ir migdolais.
Užkandžiai: riešutai.
Pietūs: kepta vištiena su svogūnais, čiobreliais ir alyvuogėmis arba vištienos krutinėlės, keptos su citrina, šalavijais, rozmarinu.
Vakarienė: makaronai iš kietųjų kviečių arba rudieji ryžiai su pomidorų, baziliko ir grybų padažu arba daržovių sultiniu iš svogūnų, salierų, čiobrelių, morkų, česnako ir lauro lapų su grybais.
Nepamirškite gerti daug vandens (nuo 2 iki 3 litrų per dieną).
Per šį laikotarpį galite išgerti žaliosios arbatos, puodelio juodos nesaldintos kavos per dieną arba kokteilį, pagamintą iš apelsinų, mėlynių, greipfrutų ar braškių, mėtų ir rozmarino.
Na, ar jūs pradėsite šiandien?