Kiekvienas virtuvėje nuolat mokomės vis kažko naujo. Žinoma, kai kurie žmonės jau yra patyrę kulinarai, tačiau tarp mūsų yra ir tokių žmonių, kurie visada gali išmokti ko nors nauja. Kartais net mažiausios detalės lemia tai, kad pateiktas patiekalas yra geresnis ar sveikesnis už kitą. Perskaitykite šiuos patarimus ir paverskite savo patiekalus tikrais šedevrais!
1. Pusryčiams ne vien avižiniai dribsniai
Avižiniai dribsniai nėra vienintelis sveikas patiekalas greitiems pusryčiams. Jei į stiklinę grikių įpilsite 2 puodelius vandens ir paliksite per naktį mirkti, grikiai bus valgomi, nors ir žali! Norėdami pagerinti skonį, galite į košę pridėti mėgstamų maisto produktų, tokių kaip pienas, mėlynės, riešutai, cinamonas. Grikiai neturi glitimo, todėl yra puiki kviečių ar avižų alternatyva.
2. Aliejus su žolelėmis
Norėdami pagaminti savo aliejų su šviežiomis žolelėmis, naudokite žoleles, prieš tai porą valandų pamirkytas acte. Jis sunaikins kenksmingas bakterijas, o ir žolelės aliejuje nesuges.
3. Citrininis kremas
Reikia citrinos žievelės, tačiau nenorite limonado iš citrinos sulčių? Jei jums reikia citrinos žievelės, bet nežinote, kaip panaudoti likusią citrinos dalį, pasigaminkite kremo, kuris tinks prie skrebučių, blynų ir kitų kepinių.
Reikės:
- 100 gramų cukraus;
- 50 gramų sviesto;
- 2 citrinų sulčių;
- 2 kiaušinių.
Ištirpinkite sviestą su cukrumi ir citrinos sultimis, supilkite išplaktus kiaušinius ir maišykite šildydami, kol kremas sutirštės. Tada supilkite jį į stiklainį ir laikykite šaldytuve. Tokį kremą galite naudoti iki 2 savaičių.
4. Varškės blynai
Kad varškės blynai būtų puresni, pakanka varškę pertrinti per smulkų koštuvą. Kvietinius miltus taip pat galite pakeisti ryžių miltais. Blynai išlaikys savo formą geriau, turės mažiau kalorijų.
5. Perlinės kruopos
Paprastos perlinės kruopos gali tapti daugybės patiekalų, pavyzdžiui, orzotto arba perlotto, pagrindu. Šie patiekalai gaminami kaip garsusis rizotas, tačiau vietoj ryžių naudojamos perlinės kruopos.
6. Medus, sirupas, žemės riešutų sviestas
Jei jums reikia išnaudoti produktus, tokius kaip medus, sirupas ar žemės riešutų sviestas, pirmiausia pamirkykite šaukštą ar matavimo taurelę augaliniame aliejuje. Tuomet lipnūs gaminiai nuo jo visiškai nutekės.
7. Mėsos kukuliai ar mėsainiai
Norėdami užtikrinti, kad mėsos kukuliai būtų tolygiai iškepti, šaukštu padarykite nedidelį įdubimą centre ir tuomet kepkite ant grotelių, orkaitėje ar keptuvėje.
8. Prieskoniai
Prieskonius dėkite pirštais, o ne šaukštais ar indais. Gardindami patiekalą, ranką laikykite aukštai virš patiekalo – taip neleisite prieskoniams susikaupti vienoje vietoje.
9. Sultingi koldūnai, įdaryti mėsa
Kad mėsa koldūnuose būtų sultinga, į ją įpilkite šiek tiek sultinio su želatina arba natūralaus. Tai yra japonų virtuvės triukas, kuris puikiai tinka įvairių rūšių koldūnams.
10. Skaidrus sultinys
Ruošdami sultinį, neturėtumėte dėti mėsos į šaltą vandenį. Iš mėsos išbėgusios sultys šaltame vandenyje, jam užvirus, išplauks į vandens paviršių. Jei norite paruošti skaidrų sultinį, pamatę pirmuosius mažus burbulus vandenyje, įdėkite mėsą. Tik ne anksčiau.
Jei sultinyje jau yra kokių nors nepageidaujamų priemaišų, prieš patiekdami jį perkoškite per smulkų koštuvą. Nemaišydami sultinio, kol didžioji nuosėdų dalis nenusileis į puodo dugną. Tada perkošti sultinį bus lengviau.
11. Džiūvėsėliai
Duonos trupiniai nėra vienintelė jūsų galimybė, jei jums reikia džiūvėsėlių. Taip pat galite naudoti avižinius dribsnius, kukurūzus ar migdolų drožles. Jums tereikia juos susmulkinti ar sumalti, bet ne per smulkiai!
Jei turite žuvies, kotletų ar vištienos, palikite supjaustytą mėsą kuriam laikui pastovėti, prieš dėdami ją į džiūvėsėlius. Taip jie geriau prilips. Šiek tiek palaukite, kad džiūvėsėliai geriau priliptų ir tik tada kepkite mėsą.
12. Cinamonas skirtas ne tik desertams
Cinamonas nėra desertinis prieskonis. Naudojant pakankamą kiekį, jis taip pat tinka jautienai, kiaulienai ir vištienai troškinti. Taip pat galite įdėti jo į maltą mėsą arba naudoti cinamoną mėsos marinatui. Jis suteikia patiekalams šiek tiek saldumo, kuris jums tikrai patiks.
13. Salotos
Kai į salotas dedate padažą ar tiesiog alyvuogių aliejų, pirmiausia įberkite druskos ir tik tada pilkite padažą. Druska padeda išryškinti salotų skonį. Padažą ar aliejų pilkite ant dubenėlio šonų – nepilkite jo į vidurį, salotos neturi jame skęsti.
14. Naminis maskarponės sūris
Galite lengvai pagaminti alternatyvą brangiam maskarponės sūriui, kuris naudojamas daugelyje desertų. Riebią grietinėlę pašildykite iki 75–80 laipsnių ir įpilkite citrinos sulčių. Maišykite, kol mišinys pradės tirštėti. Atvėsinkite, tada nusausinkite gautą sūrį per medžiagos skiautelę.
15. Mėsos kukuliai
Norėdami paruošti sultingus ir neriebius mėsos kukulius, dalį faršo pakeiskite aukštos kokybės varške. Į tokius mėsos kukulius nebūtina dėti išmirkytos duonos.
16. Kiaušiniai
Norėdami paruošti kiaušinius, kiaušinį sudaužykite nedideliu koštuvu, leiskite nutekėti skysčiausiai kiaušinio baltymo daliai, tada atsargiai dėkite kiaušinį į keptuvę.