Kaip manote, ar teisingai gaminate maistą? Pateikiame 10 klaidų, kurias nesąmoningai darome kiekvieną dieną gamindami maistą.
Kepame tiesiai iš šaldiklio išimtą šaldytą mėsą
Žmonės dažnai kepa mėsą, ką tik ištrauktą iš šaldiklio. Tačiau taip ją ruošiant ji dažnai lieka žalia iš vidaus. Todėl rekomenduojama mėsą, kurią ketinate kepti, išimti iš šaldiklio ir palikti šaldytuve vieną dieną prieš visiškai atšildant.
Visiems maisto produktams naudojame tą patį peilį
Yra paplitusi nuomonė, kad, jei viskam naudosite vieną peilį, sutaupysite laiko. Geriausia naudoti didelį peilį mėsai pjaustyti, mažą peilį daržovėms, vaisiams ir vištienos galūnėms apdoroti ir atskirą peilį duonai pjaustyti.
Maišome šviežiai išvirtus ryžius
Šviežiai virtų ryžių geriau nemaišyti. Sumaišius ryžius, išsiskiria juose esantis krakmolas ir ryžiai dažnai sutrinami. Todėl verdant ryžius svarbu nemaišyti, o išlaikyti tinkamą kiekį vandens. Taip pat reikėtų pažymėti, kad ryžiai verdami 15-25 minutes, o rudieji ryžiai – 45 minutes, priklausomai nuo ryžių rūšies.
Pjaustome maistą, vos jis iškepa
Daugelis daro klaidą, kai mėsą pjausto, vos tik ją iškepę. Svarbu nepulti pjaustyti kepsnio, kai jis tik nuimtas nuo keptuvės.
Naudojame netinkamą aliejų
Visi aliejai turi savo vartojimo taisykles. Pavyzdžiui, grynas alyvuogių aliejus tinka padažams, kepsniams dėl gilios spalvos ir saldumo, tačiau netinka naudoti esant 191° C ar aukštesnei temperatūrai. Augaliniai aliejai, tokie kaip saulėgrąžų aliejus, tinka kepti, o kukurūzų aliejus – duonai, kepiniams, skrebučiams ir skrudinimui.
Gaminame maistą nepašildytuose induose
Kita dažna klaida, kurią žmonės daro gamindami maistą, yra šalti indai. Prieš gaminant maistą, indus rekomenduojama pašildyti 2-3 minutes.
Gamindami neragaujame maisto
Jei maistas higieniškas, nėra nieko blogo jį paragauti, kad įsitikintumėte, ar pakanka prieskonių ir pan. Taip užtikrinsite tikrai gerą skonį.
Verdame makaronus riebiame vandenyje
Egzistuoja stereotipas, kad jei virsite makaronus riebiame vandenyje, jie neprilips prie puodo. Tačiau taip išvirti makaronai ne tik sukietėja, bet ir žymiai prasčiau sugeria padažą.
Išpilame vandenį, kuriame virė makaronai
Dažniausiai makaronus nusunkiame ir vandenį išpilame. Tačiau kai šis virintas vanduo panaudojamas padažams gaminti, padažas tampa saldesnis ir tirštesnis. Todėl padažams gaminti rekomenduojama naudoti vandenį, kuriame virė makaronai.
Neteisingai pjaustome svogūną
Ar jums skauda akis ir byra ašaros, pjaustant svogūną? Tai ženklas, kad svogūnas pjaustomas neteisingai, nes jame esančios dujos gali sukelti ašarojimą. Aštriu peiliu pjaustant svogūną teisinga kryptimi, galima nejausti šio nemalonaus pojūčio. Viskas, ką jums reikia padaryti, yra pjaustyti išilgai ruožų, einančių nuo šaknies iki svogūno galo.
Ar šie patarimai jums palengvino maisto gaminimą?