Šiandien nusprendėme jums pristatyti, kokios yra dažniausiai daromos klaidos virtuvėje. Jos net gali pakenkti jūsų sveikatai. Ar esate padarę bent vieną jų?
8 dažniausiai daromos klaidos
1. Pieno laikymas netinkamoje vietoje
Visų rūšių pienas ir pieno produktai – grietinė, pienas, jogurtas – turėtų būti lentynoje šaldytuve. Šioje šaldytuvo dalyje yra žemesnė temperatūra, nei duryse. Dauguma linkę dėti pieną ir pieno produktus į šaldytuvo dureles, o tai gali sukelti greitesnį jų sugedimą.
2. Valgymas ant sofos
Žinoma, daugumai mūsų patinka sėdėti ant sofos, valgyti mėgstamą maistą ir žiūrėti filmus. Nors šis įprotis skamba puikiai, jis gali sukelti lėtinį krūtinės skausmą. Jei kūnas yra netinkamoje padėtyje, maistas susimaišo su skrandžio sultimis ir grįžta į stemplę, todėl skauda krūtinę.
Norėdami to išvengti, bent valandą po valgymo turėtumėte sėdėti tiesiai, o ne užkeltomis kojomis ant sofos.
3. Maisto šaldymas
Perspėjame, kad neturėtumėte palikti paruošto maisto ant stalo ilgiau nei 1-2 valandoms. Temperatūroje nuo +4 iki +60 laipsnių greitai plinta pavojingos bakterijos, kurios gali kelti rimtą pavojų jūsų sveikatai. Pagamintas maistas turėtų būti laikomas šaldytuve. Be to, būtinai sudėkite jį į sandarų indą. Keliaudami laikykite greitai gendantį maistą šaltkrepšyje.
4. Ilgai nenaudokite indų plovimo kempinės
Tyrimo metu nustatyta, kad indų plovimo kempinė yra nešvariausias dalykas namuose. Ilgai plaunant indus ta pačia kempine, gali išsivystyti patogeninės bakterijos.
Veiksmingiausias būdas apsaugoti save ir savo šeimą – dažnai keisti kempinę. Dar galite drėgnus porcelianinius indus prieš naudojimą kelioms minutėms įdėti į mikrobangų krosnelę. Elektromagnetinės bangos apsaugo nuo bakterinių infekcijų. Tačiau atminkite, kad šis metodas netaikomas metaliniams ar plastikiniams daiktams.
5. Pasibaigus produkto galiojimui, patikrinkite, ar maistas gali būti naudojamas
Kiekvieno produkto galiojimo laikas yra skirtingas. Kai pasibaigia galiojimas, mes dažniausiai patikriname, ar jis vis dar geras – pauostome ar paragaujame. Jei patikrinus produktą, jis jums atrodo negeras, tai niekur jo ir nebenaudokite. Pasibaigus galiojimo laikui, viduje susidaro kenksmingos bakterijos.
6. Netinkamas duonos laikymas
Kita dažnai daroma klaida. Duona turėtų būti laikoma vėsioje, sausoje vietoje arba šaldytuve. Ji taip pat turėtų būti įdedama į maišą, kad nesugertų kitų produktų kvapo.
7. Daržoves ir vaisius prieš vartojimą nuplaukite
Padėjus produktus į šaldytuvą, ant paviršiaus pradeda formuotis pelėsis. Todėl vaisius ir daržoves reikia nuplauti prieš pat vartojimą. Kalbant apie grybelį – jis sugeria drėgmę kaip porcelianas. Tačiau jį nuplovus, daržoves ir vaisius reikia nušluostyti švariu rankšluosčiu.
8. Makaronų pervirimas
Daugelyje pasaulio šalių makaronai yra populiarus patiekalas, o daugelio restoranų šefai verda makaronus, kol jie suminkštėja. Kita vertus, per ilgas makaronų virimas padidina glikemijos indeksą. Tai padidina cukraus kiekį kraujyje ir svorio bei diabeto padidėjimo riziką.
Štai, kokios klaidos yra dažniausiai daromos virtuvėje. Jei norite būti sveiki, turėtumėte jų nekartoti.