Pradedantieji baklažanų augintojai neretai nusivilia, kad daigai paprasčiausiai nesudygsta. Neretai manoma, kad pakanka pasėti sėklas, laistyti sodinukus ir tikėtis stebuklo. Vis dėlto, viskas yra kiek sudėtingiau, todėl mes jums papasakosime, kaip užtikrinti sklandesnį baklažanų auginimą.
Baklažanų auginimo taisyklės
Baklažanų auginimą galima išskaidyti į penkis etapus, kurių kiekvienas yra labai svarbus.
Sėklos
Vertėtų itin kruopščiai pasirinkti tinkamas baklažanų sėklas. Svarbu žinoti, kad kai kurių rūšių baklažanai yra ypatingai reiklūs, tad tuomet, jei juos auginsite pirmą kartą, pasirinkite tokią veislę, kurios auginimas nėra labai sudėtingas.
Dirvožemis
Nieko neįprasto: žemė baklažanų sodinukams turi būti derlinga, puri ir lengva. Lygiomis dalimis sumaišykite dezinfekuotą sodo žemę, smėlį, sodinukų žemę ir nedidelį kiekį vermikulito. PH lygis turi būti neutralus.
Ligų prevencija
Prieš sėdami baklažanus tinkamai paruoškite sėklas. Sumaišykite 100 ml vandens su 3 ml vandenilio peroksido ir pašildykite iki 40 laipsnių. Šiame tirpale sėklas pamirkykite 10 minučių, ir tuomet jos bus paruoštos sodinimui.
Kada sėti baklažanus?
Tai priklauso nuo pasirinktos baklažanų veislės. Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad baklažanai labai mėgsta šilumą, todėl juos geriausia pradėti sėti kovo viduryje arba šiek tiek vėliau. Idealu, jei bus palaikoma maždaug 25 laipsnių šiluma.
Priežiūra
Baklažanus geriausia laistyti lietaus vandeniu. Jei nėra galimybės to padaryti, tiks ir vanduo iš čiaupo, kuris turėtų būti pastovėjęs mažiausiai 24 valandas. Baklažanams reikalingas bent dvylikos valandų apšvietimas per parą. Jei baklažanus pasėjote per anksti, sodinukams bus reikalingas dirbtinis apšvietimas. Taip pat ne ką mažiau svarbus ir baklažanų tręšimas. Pirmą kartą baklažanus patręškite praėjus 7-10 dienų nuo pasodinimo. Geriausia rinktis tokias trąšas, kuriose gausu fosforo. Vėliau sodinukai tręšiami kas 7-10 dienų.
Į dirvą baklažanus sodinkite tik tada, kai ji bus pakankamai gerai įšilusi.