Home Kiemas ir Sodas Jei pomidorų lapai pagelto, nedelsdami imkitės veiksmų: augalai vėl bus žali ir stiprūs!

Jei pomidorų lapai pagelto, nedelsdami imkitės veiksmų: augalai vėl bus žali ir stiprūs!

0
Jei pomidorų lapai pagelto, nedelsdami imkitės veiksmų: augalai vėl bus žali ir stiprūs!

Ar kada nors svarstėte, kodėl pomidorų lapai staiga ima gelsti?

Jei taip nutiko, nenusiminkite: situaciją tikrai galima ištaisyti!

Priežasčių, kodėl lapai ima gelsti,  gali būti kelios, tačiau šią problemą reikėtų spręsti kiek įmanoma greičiau.

Galimos pomidorų lapų pageltimo priežastys

– pomidorams stinga erdvės, todėl jų šaknys negali tinkamai vystytis;

– augalai gauna per mažai šviesos: pomidorams reikia daug saulės šviesos;

– netinkamas laistymas: gali būti, kad augalai gauna per mažai ar per daug drėgmės;

– maistinių medžiagų disbalansas dirvožemyje: tikėtina, kad reikia papildyti kalio ir magnio atsargas

Kaip išsaugoti pageltusius sodinukus?

1. Pirmiausia reikia aštriu įrankiu pašalinti pageltusius lapus.

Šie lapai augalui nebenaudingi, tačiau jie eikvoja maistines medžiagas.

Jei geltonų lapų yra labai daug, pabandykite persodinti augalą, kad jis turėtų daugiau vietos ir gautų daugiau saulės šviesos.

2. Apatinių lapų pageltimą sukelia pernelyg gausus laistymas.

Sumažinkite vandens kiekį arba leiskite drėgnai žemei išdžiūti.

3. Jei augalui stinga maistinių medžiagų, vadovaukitės šiais nurodymais:

  • Jei pageltimai atsirado ant lapų kraštų ir tarp gyslų, augalams stinga magnio;
  • Jei pagelto lapų pagrindas, augalams stinga mangano;
  • Jei pagelto visas lapas, ir jis netrukus nukris, tai išduoda apie azoto trūkumą.

Reikalingos trąšos:

  • magnio nitratas
  • mangano tirpalas
  • amonio arba natrio nitratas

Jei pomidorams stinga azoto, labai svarbu kuo greičiau juos patręšti, nes priešingu atveju netrukus pagels visas augalas.

Į dirvą būtina įpilti amonio sulfato ir karbamido.

Vis dėlto, atkreipkite dėmesį į tinkamą trąšų dozavimą, nes azoto perteklius pakenks augalams.

Jei azoto kiekis yra per didelis, tą gali išduoti ant dirvos susidaręs baltas sluoksnis: tokiu atveju pagelbės tik gausus laistymas.

Jei ūglių viršūnėse atsirado geltonų ir rudų dėmių, augalui trūksta cinko.

Tokiu atveju pagelbės silpnos koncentracijos cinko sulfato tirpalas.

Tokiais pat požymiais gali pasireikšti ir kalcio trūkumas, todėl tokiu atveju augalą būtina purkšti kalcio salietra (2 g vienam kibirui šilto vandens).

Procedūrą pakartokite keletą kartų kas 10 dienų.

Daigai taip pat gali pageltonuoti dėl grybelinių ligų.

Tokiu atveju išbandykite priešgrybelinius purškalus.

Jei norite išspręsti lapų pageltimo problemą, pirmiausia turite nustatyti jos priežastį.

Linkime sveiko ir gausaus derliaus!