Prieš sodindami svogūnus, apdorokite juos geležies sulfatu ir beržo degutu. Geležies sulfatas naikina grybelinių ligų sukėlėjus ir aprūpina svogūnus geležimi. Dėl to jie geriau įsisavina azotą iš dirvožemio. Dėl specifinio kvapo beržo degutas apsaugo svogūnus nuo kenkėjų.
Reikės
- 1 kg svogūnų
- 1 šaukšto geležies sulfato
- 1 l šilto vandens (kurio temperatūra apie 50 laipsnių)
- 1 šaukšto beržo deguto
- 2 šaukštų skysto muilo
- 1 l vandens (kambario temperatūros)
Taikymas
Atrinkite sodinukus, pašalinkite pažeistus, nusilupusius ar sudygusius. Likusius svogūnus sudėkite į didesnį dubenį ar kokį indą, geriausia ne metalinį. 1 šaukštą geležies sulfato ištirpinkite litre šilto vandens.
Tirpalu užpilkite svogūnus, kad jis visiškai juos apimtų.
Indą uždenkite plastikiniu maišeliu, nes geležies sulfatas turi nemalonų kvapą. Svogūnus palikite panardintus 2 valandas ir per tą laiką pamaišykite bent kartą.
Tada nupilkite tirpalą ir svogūnus kruopščiai nuplaukite švariu vandeniu.
Sumaišykite skystą muilą su beržo derva ir nuolat maišydami supilkite į litrą kambario temperatūros vandens.
Gautą tirpalą supilkite ant svogūnų. Vėl uždenkite plastikiniu maišeliu ir palikite 2 valandas. Tada nusausinkite ir šį kartą neplaukite svogūnų švariu vandeniu.
Paruoškite dirvą sodinimui. Ją reikia patręšti ir padaryti griovelius svogūnams. Jų gylis turėtų būti 8-10 cm.
Atstumas tarp svogūnų turėtų būti apie 20 cm.
Sodinukus užpilkite žemėmis ir išlyginkite.
Kai sudygs, rūpinkitės, kaip įprasta.
Gero derliaus!