Braškių sezonas yra nuostabus metų laikas, kai mėgaujamės sultingomis uogomis. Tačiau šiandien jums atskleisime, kodėl džiovinti braškių stiebai yra vertingesni už pačias uogas. Jie gali būti puikiai naudojami virtuvėje ir yra naudingi sveikatai.
Smulkūs braškių stiebai dažniausiai naudojami kvepiančiai braškių arbatai. Tačiau ji yra ne tik labai kvapni, bet ir naudinga mūsų sveikatai. Žolininkai teigia, kad braškių arbata užkerta kelią daugybei ligų ir palengvina senėjimo simptomus. Be to, arbata dar:
- Padeda palengvinti skausmingus podagros simptomus.
- Sumažina kenksmingo cholesterolio kiekį kraujyje.
- Mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Turi poveikį dideliam taninų kiekiui.
- Slopina su amžiumi susijusius odos senėjimo požymius.
Net sezono metu braškes vargu ar galima vadinti pigiu produktu, todėl rekomenduojame naudoti viską iš jų, ką galite: užšaldykite uogas ir sausus braškių stiebus. Atsargiai nuplaukite uogas, pašalindami visas priemaišas. Išmeskite supuvusias uogas. Tada atsargiai atskirkite stiebą (tai galite padaryti peiliu).
Sudėkite stiebelius rankšluosčio ar servetėlės. Labai svarbu, kad jie nebūtų veikiami tiesioginių saulės spindulių. Stiebai greitai išdžiūsta, bet turite laikyti juos tamsioje ir sausoje vietoje. Svarbiausia, retkarčiais pamaišykite juos, tai pagreitins džiovinimo procesą.
Dabar leiskite stiebams išdžiūti ir sutelkite dėmesį į vaisius. Sudėkite nuplautas braškes ant rankšluosčio ar popierinio rankšluosčio ir leiskite joms džiūti 15-20 minučių. Perteklinė drėgmė turi būti pašalinta.
Džiovintas braškes perpilkite į švarų dubenį, užberkite keliais šaukštais cukraus ir lengvai išmaišykite, kad kiekviena uoga būtų juo padengta.
Jei norite uogas užšaldyti, naudokite kepimo skardą ar kitą gilų indą. Svarbiausia, kad braškės būtų visiškai sausos. Pasirinktame inde sudėkite braškes su cukrumi, kad uogos nesiliestų tarpusavyje.
Jos visiškai užšals per vieną ar dvi valandas, tačiau labai svarbu jas pakilnoti kas pusvalandį, kad braškės neprišaltų prie indo paviršiaus. Sušaldytas braškes supilkite į uždaromą maišelį ir laikykite šaldiklyje.
Tokiu būdu užšaldytos braškės išlaiko savo skonį ir gražią formą.
Braškių stiebai – kam juos naudoti?
Profesionaliose virtuvėse braškių stiebai yra naudojami labai dažnai. Būtent žaliojoje dalyje sutelkiamas braškių vaisių aromatas. Braškių koteliai tiesiog nuplaunami ir dedami į mėsos kepsnį arba skrudintas daržoves. Jie suteikia patiekalams unikalų aromatą.
Vietoj citrinos griežinėlių: į indą įpilkite švaraus vandens, į jį supilkite saują nuplautų braškių stiebų ir leiskite pastovėti. Nepatikėsite, kokį braškių aromatą ir gaivų skonį turės jūsų gėrimas. Galite jį pasaldinti medumi, cukranendrių cukrumi ar kitais vaisiais. Jis tikrai bus puikus.
Actas su aromatu: puikiai tinka ant keptos žuvies, mėsos arba salotų padažams. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai sudėti nuplautus braškių stiebus į paprastą actą ir leisti mišiniui pastovėti kelias valandas.
Braškių skonio alkoholiniai kokteiliai: darykite kotelius su paprasta degtine ar kitu alkoholiu. Į gėrimą įdėkite braškių stiebų ir leiskite keletą dienų pastovėti. Kokteiliai turės nuostabų skonį.
Ar žinojote, kad braškių stiebuose yra daug vitaminų ir, kaip ir lapinėse daržovėse, geležies ir kitų sveikų medžiagų? Dėkite juos į kokteilį su špinatais ar žaliomis žolelėmis.
Arbata ir braškių pipirai: jei džiovinsite stiebus, iš jų galėsite pasigaminti puikios arbatos arba braškių pipirų. Arbatai reikia 1 arbatinio šaukštelio džiovintų lapų, kuriuos turite užpilti puodeliu verdančio vandens. Braškiniai pipirai puikiai tinka prie salotų, mėsos ir pyragų, kuriems prideda gaivaus aromato.
Naudokite vonioje: braškėmis kvepianti vonia žiemą? Kodėl gi ne! Į vonią įpilkite šiek tiek džiovintų braškių stiebų arba šaldytų stiebų. Puikus spa namuose!