Home Kiemas ir Sodas Ar įmanoma išgelbėti pelėsio paveiktus pomidorus: neskubėkite jų išmesti šiukšliadėžę

Ar įmanoma išgelbėti pelėsio paveiktus pomidorus: neskubėkite jų išmesti šiukšliadėžę

0
Ar įmanoma išgelbėti pelėsio paveiktus pomidorus: neskubėkite jų išmesti šiukšliadėžę

Štai ir vėl! Mano anyta iš vasarnamio parsivežė daug gėrybių ir visą šaldytuvą pripildė šviežiomis daržovėmis. Nespėjame visko suvalgyti, todėl kai ką tenka išmesti. Šiandien pradėjau tvarkyti maisto atsargas ir pastebėjau, kad kai kurie pomidorai yra pažeisti pelėsio. Pomidorai yra dideli, saldūs ir mėsingi, todėl juos gaila išmesti. Ar jums pažįstama ši situacija?

Dauguma žmonių šią problemą išsprendžia labai paprastai: tiesiog išmeta pažeistas daržoves į šiukšlių dėžę. Vis dėlto, yra ir kitas šios problemos sprendimo būdas, apie kurį netrukus papasakosime.

Ar galima valgyti supelijusius pomidorus? Kategoriškas „ne”! Tai taikoma bet kuriam kitam produktui: pelėsis gali sukelti ūmų apsinuodijimą maistu. Net jei nupjausite pažeistą dalį, tai nepadės ištaisyti situacijos. Prisiminkite pagrindinę taisyklę: jei ant pomidoro pastebėjote pelėsio  pažeistą vietą, nevalgykite šios daržovės.

Kaip naudoti supelijusias daržoves? Jei jau seniai svajojote balkone įsirengti nedidelį daržą ir užsiauginti sodinukų, išsaugokite šiuos pomidorus, o jų sėklas naudokite šių daržovių auginimui.

Kaip auginti pomidorus iš sėklų?

Geriausias laikas tokiems eksperimentams yra kovo – balandžio mėnesiai.  Apipelijusį pomidorą supjaustykite, išimkite sėklas ir suberkite į drėgną dirvą (galima pradėti nuo sudrėkintos vatos). Talpyklą pastatykite šiltoje vietoje, kur daug saulės, ir nepamirškite įpilti dirvožemio. Garantuojame, kad išdygus pirmiesiems ūgliams pasijusite kaip botanikos karalienė!

Kai kurios šeimininkės nesivargina ruošti sėklų ir tiesiog pasodina apipelijusį pomidorą į žemę. Mūsų nuomone, šis būdas labiau tinka pomidorų sodinimui sode, kur šių daržovių auginimui turima pakankamai vietos. Stipresnius daigus galima persodinti į sodo lysvę arba palikti balkone. Jei pasirinksite pastarąją galimybę, pomidorams reikės didesnės talpos. Atminkite, kad „laukinėje“ gamtoje  pomidorų daigai pradės dygti tik tada, kai nakties temperatūra nustos kristi žemiau nei 15°C.

Papildomas sėklų apdorojimas

Jei norite patobulinti savo sodininkystės įgūdžius ir padidinti derlių, galite pasinaudoti keliomis gudrybėmis, kurios pagerins pomidorų sėklų daigumą:

1. Pasirinkite tik gyvybingas sėklas. Suberkite jas į stiklinę pasūdyto vandens ir išmaišykite. Išmeskite  tas sėklas, kurios plūduriuoja. Geras sėklas surinkite iš apačios, išdžiovinkite ir naudokite daiginimui.

2. Prieš sodindami sėklas pašildykite, kad jas „pažadintumėte“. Įdėkite jas į termosą 20 minučių ir užpilkite šiltu 53° C temperatūros vandeniu. Taip pašalinsite patogeninių mikroorganizmų likučius.

3. Sėklas taip pat galima 30 minučių pamirkyti chlorheksidine, alavijo sultyse, briliantinėje žalumoje ar česnakų antpile. Atskieskite produktą vandeniu (santykiu 1:2).

Kaip laikyti pomidorų sėklas žiemą?

Jei sėklas ruošite rudenį ar žiemą, laikykitės tam tikrų kelių taisyklių. Pomidorą perpjaukite į dvi dalis ir sutrinkite abi skilteles, kad minkštimas atsiskirtų nuo odelės. Minkštimą sutrinkite per sietelį, kad atsiskirtų sėklos. Sudėkite sėklas ant popierinio rankšluosčio ir palikite keletą dienų, kol išdžius. Suberkite jas į sausą stiklinį indelį arba sudėkite į popierinį voką ir laikykite iki pavasario tamsioje, sausoje vietoje. Pavasarį apdorokite sėklas vienu aukščiau aprašytu būdu.

Parduotuvėje įsigyti pomidorai tikrai neprilygsta užaugintiems savo sode ar balkone. Įsivaizduokite, kokį malonumą patirsite, kai nuskinsite savo užaugintą pomidorą nuo šakelės ir įkvėpsite jo aromato. Kokiomis spalvomis sužibės jūsų mėgstami daržovių patiekalai! Ar auginate pomidorus iš sėklų? Galbūt žinote tam tikrų gudrybių? Pasidalinkite komentaruose!