Daržovės ir žolelės yra būtina mūsų mitybos dalis. Jos yra labai maistingos ir skanios, be to, padeda pagardinti įvairius patiekalus. Pristatome, kokias daržoves ir žoleles ypač lengva auginti!
Lapiniai kopūstai
Šis augalas priklauso kopūstų rūšiai. Lapiniuose kopūstuose yra didžiulis maistinių medžiagų kiekis. Jie prisotinti skaidulų, liuteino, reikalingo regėjimui, sieros, flavonoidų ir vitaminų. Lapiniai kopūstai yra atsparūs šalčiui ir gerai auga vidutinio klimato kraštuose. Jie mėgsta drėgmę. Augalas papuoš jūsų daržą ir bus puikus vitaminų šaltinis.
Kininiai kopūstai
Tai nuostabi daržovė. Tai mažiausiai kaloringi kopūstai, kuriuos galite dėti į sriubas, kepti, marinuoti. Šie kopūstai yra labai populiarūs Kinijoje. Juose gausu vitamino A ir C, kalcio, fosforo, kalio ir geležies. Kopūstams būdingas atsparumas šalčiui, ankstyvas augimas ir atsparumas kenkėjams. Nerekomenduojama jo auginti su kitų veislių kopūstais. Kininiai kopūstai gerai auga šalia medetkų, kurios atbaido kenkėjus.
Paprastasis runkelis
Šis žolinis augalas dar vadinamas lapiniais runkeliais. Valgomi jo lapai, o ne šakniavaisius. Tai neįprastai graži daržovė, kuri papuoš jūsų sodą spalvingais geltonais ir raudonais lapų koteliais. Šis augalas mažai kaloringas, jame yra daug vitamino C, geležies, kalcio, lengvai virškinamų baltymų, skaidulų ir folio rūgšties. Palyginti su paprastais runkeliais, šių runkelių lapai yra atsparesni šalčiui, auga net ir prastame dirvožemyje, bet juos reikia dažnai laistyti. Šių runkelių lapus galite valgyti tiek žalius, tiek dėti į sriubą ar kitus patiekalus.
Vaistinė agurklė
Vaistinės agurklės skonis ir kvapas kaip tikro agurko. Ypač vertingi yra jauno augalo ūgliai. Lapuose ir ūgliuose yra daug organinių rūgščių ir eterinių aliejų, taip pat magnio, kalio, geležies ir kalio. Egzotiško maisto gerbėjai gamina iš agurklių medų, cukrų, deda į įvairius patiekalus. Augalo priežiūra nereikalauja daug pastangų. Agurklės yra atsparios šalčiui, nepretenzingos. Galite auginti šiuos gaivinančius žalumynus net ir savo kambaryje.
Bulvinė saulėgrąža
Šis žolinis augalas vadinamas bulvinėmis saulėgrąžomis. Šios ryškiai geltonos gėlės primena mažas saulėgrąžas. Šios gėlės ne tik papuoš bet kurį svetainės kampą, bet ir atneš skanių vaisių. Šakniavaisiai valgomi žali, virti ir kepti. Juose gausu inulino, vitamino C, geležies, amino rūgščių ir kitų naudingų medžiagų. Augalas greitai prisitaiko prie bet kokių sąlygų, yra atsparus šalčiui. Laistyti reikia tik tada, kai dirva visiškai sausa.
Laiškinis česnakas
Sultingi ir švelnūs česnakų laiškai yra vieni pirmųjų žalumynų po žiemos. Aštrus malonus skonis yra gaivus, o vitaminų ir mineralų kiekis juose yra tiesiog didžiulis. Be to, augalą labai lengva prižiūrėti. Vasaros viduryje, kai žalumynai jau būna netinkami maistui, pražydę pumpurai puošia jūsų sodą.
Meškinis česnakas
Labai ankstyvą pavasarį iš po pirmojo sniego išauga meškiniai česnakai. Žalumynų skonis ir kvapas panašus į česnakų, o maistui tinka ir lapai, ir ūgliai, ir svogūnėliai. Meškiniuose česnakuose yra daug vitaminų, ypač daug vitamino C, taip pat sieros, geležies, boro, cinko, jodo. Jis naudojamas sriubose ir salotose. Augalas gali augti ne tik saulėtose vietose, bet ir pavėsyje. Jam reikia daug drėgmės, kad neišdžiūtų.
Balanda
Balanda mūsų soduose dažnai laikoma piktžole. Tačiau paaiškėja, kad joje yra didžiulis kiekis naudingų medžiagų, kurių reikia žmogaus organizmui. Šis augalas yra plačiai naudojamas medicinoje. Taip pat jis gali būti dedamas į salotas. Balandai augti beveik nereikia jokių specialių sąlygų, ji greitai plinta. Turite prižiūrėti, kad augalas neišplistų visame sode ir neužgožtų kitų augalų.
Šios daržovės ir žolelės yra labai naudingos! Jas galite auginti savo sode be jokių pastangų. Jei šios daržovės ir žolelės bus įtrauktos į jūsų mitybą, pajusite vitaminų antplūdį.