Sumanios namų šeimininkės jau pačioje vasaros pradžioje pradeda galvoti apie pasiruošimą žiemai. Šaldytų ir konservuotų gėrybių sezonas prasideda anksti ir baigiasi beveik pavasario viduryje. Svarbu, kad maisto produktų arsenalas neišsektų! Jau ne kartą kalbėjome apie įvairių produktų konservavimą. O šiandien jums papasakosime, kaip turi būti saugomi įvairūs žalumynai.
ŽALUMYNAI ŽIEMAI
Bet koks maisto gaminimas pasižymi galimybių gausa. Taip yra ir su žalumynais. Galite juos paruošti naudoti ateityje įvairiais būdais. Pavyzdžiui, užšaldykite, konservuokite, išdžiovinkite arba sūdykite!
Ruošiniams tinka visiškai bet kokie žalumynai, ar tai būtų paprasti krapai, ar peletrūnas. Rudens-žiemos laikotarpiu visos žolelės yra kelis kartus brangesnės nei vasarą. Bet kodėl reikia permokėti, jei galite iš anksto išspręsti šią problemą? Be to, žalumynai naudojami daugeliui patiekalų ir jie visada turėtų būti po ranka. Tai vitaminų ir kitų naudingų elementų šaltinis, be kurio žiemą tiesiog neįmanoma išsiversti!
Džiovinti žalumynai
Džiovinti žalumynai yra viena iš paprasčiausių saugojimo galimybių. Visų pirma, jūs turite kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti produktą, kad nebeliktų drėgmės pertekliaus. Tada galite suformuoti žalumynų ryšulius. Pakabinkite ruošinius ant virvės bet kurioje sausoje vietoje. Pavyzdžiui, pavėsyje balkone.
Arba žalumynus galima išdžiovinti orkaitėje ant grotelių. Vidutiniškai procesas trunka nuo 5 iki 10 dienų. Tokius džiovintus žalumynus geriausia laikyti popieriniuose maišeliuose arba susmulkinti ir sudėti į stiklinį indelį. Galite susmulkinti žoleles rankomis arba naudoti kavos malūnėlį. Tada rezultatas bus natūralūs prieskoniai.
Jei norite žoleles džiovinti, atkreipkite dėmesį į tokį prietaisą, kaip dehidratorius. Tai specialus prietaisas daržovėms, vaisiams, uogoms, grybams ir žolelėms džiovinti.
Šaldyti žalumynai
Užšaldyti žalumynus yra net lengviau nei džiovinti. Be to, tokiu būdu jūs tikrai išsaugosite jų skonį, aromatą ir visas naudingąsias medžiagas. Toks ruošinys tinka dėti į bet kokius patiekalus.
Taigi, žalumynus reikia nuplauti ir nusausinti popieriniu ar tekstiliniu rankšluosčiu. Tada tiesiog supjaustykite peiliu arba susmulkinkite elektriniu maišytuvu. Viskas priklauso nuo žalumynų, kuriuos ruošiate.
Pavyzdžiui, mėtas ir svogūnų laiškus geriausia užšaldyti folijoje. Susmulkinti krapai, petražolės, šalavijas ir čiobreliai turėtų būti laikomi plastikiniame inde su sandariu dangčiu. Taip pat laikomas bazilikas su rozmarinu. Tačiau prieš perkeliant į šaldiklį, šiuos žalumynus reikia šiek tiek pasūdyti.
Be to, žalumynus galima užšaldyti maistinėje plėvelėje ar maišeliuose. Bet laikymas indeliuose yra daug patogesnis ir praktiškesnis. Žinoma, nebūtina ir produkto iš anksto sumalti. Tai tik patogumo klausimas.
Sūdyti žalumynai
Bet kaip žmonės laikydavo žalumynus, kai dar nebuvo šaldytuvų? Atsakymas paprastas: jie būdavo sūdomi. Norėdami tai padaryti, kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite žalumynus. Tada sumalkite ir sterilizuokite stiklinius indelius.
Tada sudėkite žalumynus į stiklainius sluoksniais: kiekvienam 100 g žalumynų reikia 20 g druskos. Kai stiklainiuose pasirodys pirmosios sultys, užsukite juos steriliais dangteliais. Beje, galite paprasčiausiai visus žalumynus sumalti mėsmale ir sumaišyti su druska. Laikykite ruošinius vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka namų rūsys.
Kai kurios šeimininkės druskos visai nenaudoja, jos tiesiog užpila žalumynus verdančiu vandeniu, o tada užsuka stiklainius. Ar esate girdėję apie šį metodą anksčiau? Yra ir dar vienas įdomus būdas, tačiau, be žalumynų, jums taip pat reikės lašinių. Nuplautus ir išdžiovintus krapus reikia sumalti, lašinius susmulkinti.
Tada ingredientai turi būti sumaišyti ir pasūdyti. Tada sterilizuokite stiklainius ir užpildykite juos gauta mase. Dabar užsukite stiklainius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Idealus prieskonis naminiams barščiams paruoštas!
Redakcijos patarimai
Yra dar vienas lengvas būdas. Nuplautus žalumynus reikia susmulkinti (aš naudojau maišytuvą, į dubenį įpilu šiek tiek vandens). Tada jums reikės ledo kubelių dėklo. Į ledo kubelių formelę sudėkite gautą masę, jei reikia, įpilkite šiek tiek šalto vandens.
Tada sudėkite ruošinį į šaldiklį. Kai žalumynai sušals, galite išimti ruošinius iš formelės, perkelti į maišelį ir sudėti atgal į šaldiklį. Tai puikus variantas žalumynams naudoti: imkite kubelį ir meskite į sriubą ar padažą.