Bet kuriuo metų laiku, norint gauti reikiamų vitaminų ir mineralų, svarbu maitintis skaniai ir įvairiai. Sveika mityba – tai ne tik gera nuotaika, bet ir stipri energija. Apie tai, kokie sezoniniai produktai tinka skirtingu metų laiku, papasakos bioenergijos srities ekspertai.
Kiekvienas sezonas reikalauja skirtingų energijos sąnaudų ir apkrovų, todėl mūsų maistas žiemą gerokai skiriasi nuo vasaros. Norint jaustis kuo geriausiai kiekvienu metų laiku ir nepatirti sveikatos problemų, svarbu prisiminti subalansuotą ir organizmui naudingą maistą. Ekspertai rekomenduoja pasidomėti, kokie produktai tinka įvairiems sezonams ir kokia jų nauda.
Žiema
Žiemą organizmui reikia daug energijos, kad jis sušiltų. Alkio jausmas šaltuoju metų laiku sustiprėja, o tai dažnai sukelia persivalgymą. Šiuo laikotarpiu svarbu gauti pakankamai kalorijų, bet nepriaugti papildomų kilogramų. Žiemos metu tinka sriubos, kompotai ir vaisių gėrimai, riešutai, citrusiniai natūralūs prieskoniai. Angliavandenių turintis sezoninis maistas (ankštiniai augalai ir šakninės daržovės) išgelbės jus nuo persivalgymo ir alkio jausmo.
Vitaminai ir mikroelementai šiuo metu gali būti gaunami iš: avokadų, citrusinių vaisių, bananų, kivių, bulvių, kopūstų, burokėlių, morkų, pupelių, moliūgų, lęšių, svogūnų. Neapeiti reikėtų ir gyvūninės kilmės produktų. Žiemos vakarais jus sušildys skanios ir sveikos trintos sriubos, prieskoniai suteiks patiekalams neįtikėtino skonio ir pagerins nuotaiką.
Pavasaris
Pavasarinis laikotarpis taip pat bus nelengvas: organizmas nusilpęs, jam reikia daugiau vitaminų. Atsikratyti mieguistumo, nuovargio ir peršalimo tampa vis sunkiau, tačiau į pagalbą ateis naudingi produktai. Įvairi mityba ir gausios porcijos padės išlaikyti teigiamą požiūrį, pagerins imunitetą. Maisto reikės mažiau, bet jį reikės valgyti dažniau, kad iki vasaros sezono nesiskųstumėte priaugtu svoriu, kurį ne visada lengva greitai numesti.
Pavasario maisto krepšelis: salotos, šviežios ir marinuotos daržovės, pilno grūdo produktai, džiovinti vaisiai, riešutai, obuoliai, rauginto pieno produktai, vaistažolės, špinatai, rukola, česnakai, šparagai – visuose šiuose produktuose yra mikroelementų, reikalingų aktyviam gyvenimo būdui, todėl juos svarbu įtraukti į racioną.
Vasara
Vasaros laikas yra labiausiai lauktas laikas. Šiltuoju metų laiku maisto reikia kur kas mažiau nei suvartojamų skysčių, tačiau sveikas maistas yra būtinas. Šiuo laikotarpiu turėtų būti pasirenkamas nekaloringas maistas, nepamirškite mitybos paįvairinti baltyminiu maistu. Gėrimai šiuo metų laiku taip pat atlieka svarbų vaidmenį padedant išlaikyti hidrataciją. Grynas vanduo – geriausia priemonė, saldūs gėrimai pakenks figūrai ir sveikatai. Sezoninių daržovių, uogų ir vaisių gausa – tikra puota tiems, kurie nori valgyti skaniai ir sveikai.
Vasarą galite valgyti: mėsą ir žuvį, pieno ir rūgštaus pieno produktus, žalumynus, uogas, obuolius, kriaušes, arbūzus, melionus. Nepamirškite jūros gėrybių, kurios yra lengviau virškinamos, turi daug jodo. Numalšinti alkį padės paprastos salotos iš pomidorų, agurkų, virtų kiaušinių, pagardintos natūraliu jogurtu ar neriebia grietine.
Ruduo
Ruduo vėl reikalauja riebesnio ir sotesnio maisto, auga apetitas. Išvengti problemų dėl antsvorio padės teisingas pasirinkimas: valgykite kiaušinius, riešutus, jūros gėrybes ir žuvies produktus. Išskirtinis rudens bruožas – sotūs sezoniniai produktai: moliūgai, cukinijos, ropės ir ridikai, bulvės ir kitos sodo gėrybės, kurios puikiai palaikys imuninę sistemą ir palengvins sunkias ligas šaltuoju metų laiku.
Rudeniui tinka šie maisto produktai: kukurūzai, pupelės, moliūgų sriubos ir troškiniai, trintos sriubos su žuvimi, obuoliai (švieži ir kepti su cinamonu ir medumi), morkos, vynuogės. Daugybė uogų ir žolelių leis pasigaminti gydomųjų užpilų, kurie padės įveikti peršalimą.