Virtuvėje daugelis namų šeimininkių laikosi močiučių patarimų, kuriuos jau seniai laikas pamiršti. Laikas bėga ir kulinarijos taisyklės keičiasi. Šiandien pakalbėkime apie tai, kokios klaidos gali sugadinti net ir pačius skaniausius patiekalus.
Maisto gaminimo klaidos ir taisyklės
Kopūstai
Kopūstai yra labai sveika daržovė. Mitybos specialistai rekomenduoja kopūstus valgyti visiems be išimties. Šis produktas pašalina toksinus ir padeda numesti svorio, gerina medžiagų apykaitą ir teigiamai veikia virškinamojo trakto organus. Tikriausiai apie tai žinojo ir sovietmečiu gyvenę žmonės, kurie visada atrodė liekni ir sveiki.
Kad kopūstuose esančios maistinės medžiagos būtų maksimaliai absorbuojamos, daržovė turi būti tinkamai paruošta. Maisto gaminimo taisyklėse nurodyta, kad troškinant ar verdant kopūstus, jie tampa mažiau naudingi ir daržovė netenka pagrindinės vertės: karotino ir antioksidantų.
Todėl geriau valgyti šviežius kopūstus. Iš jų pasigaminkite salotas pagal patikrintą receptą. Beje, rauginti kopūstai yra vitamino C ir pieno rūgšties šaltinis.
Grikiai
Ne paslaptis, kad grikių košė taip pat labai naudinga organizmui. Joje yra vitaminų ir mineralų, būtinų normaliam kūno funkcionavimui. Daugelis žmonių mano, kad piene virti grikiai bus dvigubai naudingesni. Bet tai yra mitas. Piene virta košė gali sukelti diskomfortą skrandyje ir skausmą.
Faktas yra tas, kad grikiuose yra daug geležies. O piene gausu kalcio. Ir jei šie elementai bus sujungti, organizmui taps per sunku juos virškinti. Todėl grikius geriau virti vandenyje arba sultinyje.
Kalmarai
Kalmarus reikia virti karštame vandenyje vieną minutę arba nuplikyti verdančiu vandeniu. Jei juos gaminsite kitaip, jie tiesiog nebus valgomi, taps guminiai ir visiškai beskoniai. Tačiau yra vienas kulinarinis triukas: jei praradote laiko nuovoką ir pervirėte kalmarus, palaikykite juos ant ugnies virdami dar 30–40 minučių. Tada jie taps minkšti, švelnūs ir padidės jų apimtis.
Kiviai ir moliūgai
Atrodytų, kas vienija šiuos du produktus? Atsakymas paprastas: sveika žievelė. Prieš valgį esame įpratę nulupti kivius ir moliūgus. Tačiau tamsi kivių oda turi daug antioksidantų ir skaidulų. Moliūgų sėklose ir žievėje yra vitamino C. Todėl pabandykite įtraukti į savo racioną neapdorotą maistą.
Ir jei jums nepatinka mintis valgyti žievelę, tada gerai nuplaukite kivius ar moliūgą ir nulupkite žievelę. Sudėkite lupenas į maišytuvą ir paruoškite sveiką kokteilį. Gausite naują, originalų skanėstą.
Sėlenos ir dribsniai
Dribsniai ir sėlenos yra labai sveikas ir populiarus pusryčių patiekalas. Tačiau neturėtumėte jų užpilti pienu. Šis derinys neigiamai veikia skrandį. Kaip ir grikių atveju, patiekalas tampa ilgai virškinamas, atsiranda sunkumas ir diskomfortas. Dribsnius geriau paruošti, užpilant vandeniu. Galbūt tai nebus taip skanu, bet kas jums trukdo pridėti medaus ar cinamono?
Šviežios bulvės
Kas gali būti geriau už šviežias bulves su šviežiomis žolelėmis! Šiame produkte yra daug vitaminų, taip pat geležies, fosforo, magnio. Tačiau ir čia yra kulinarijos taisyklių. Geriausia virti jaunas bulves su odele, nes jose yra naudingų mikroelementų. Prieš verdant ar kepant patiekalą, gerai nuplaukite šakniavaisius, kad ant jų nebūtų nešvarumų ir žemės likučių.
Vištiena
Yra daug receptų, kaip ruošti vištieną. Tačiau beveik visos namų šeimininkės sutaria dėl vieno dalyko: prieš gaminant, reikia pašalinti odelę. Iš tiesų, odoje yra daug riebalų, todėl padidėja cholesterolio kiekis.
Patariame šiek tiek pakeisti nusistovėjusią taisyklę ir pašalinti vištienos odelę prieš pat patiekiant jau paruoštą patiekalą. Faktas yra tas, kad kai paukštiena kepa, ji sugeria dalį riebalų iš odos. Dėl to mėsa tampa minkšta ir švelni.
Žinodami visas šias kulinarines taisykles, paruošite ne tik skanų, bet ir sveiką patiekalą. Kai dažniausiai daromos klaidos taps praeitimi, visa šeima bus dėkinga!