Esame įpratę išmesti produktus kitą dieną po jų galiojimo pabaigos.
Tačiau iš tikrųjų daugelis iš jų išlaiko savo skonį ir naudingas savybes keletą dienų (ar net metų) po gamintojo nurodytos datos. Atskleisime, kokie tai produktai ir kaip juos tinkamai laikyti.
Mažo riebumo pienas
Šaldytuve laikytą ir nepradarytą, mažai riebalų turintį pieną galima gerti penkias dienas po numatomos galiojimo pabaigos.
Kuo mažesnis produkto riebalų kiekis, tuo ilgiau jis bus tinkamas. Bet jei jau atidarėte pakelį iki galiojimo pabaigos, tokio pieno naudoti nebegalima.
Sūris
Minkšti sūriai, tokie kaip Brie ir Camembert, gali būti valgomi nuo penkių iki septynių dienų po galiojimo pabaigos. Sąlyga yra tokia pati – visą laiką produktas turėjo būti nepažeistoje originalioje pakuotėje, ne aukštesnėje kaip +5 ° C temperatūroje.
Bet kietą sūrį, kaip Parmezaną ir Čedarą, galima ramiai valgyti dar šešis mėnesius. O jei ant produkto paviršiaus atsiranda pelėsio, jį galima paprasčiausiai nupjautas – toks sūris kenkia organizmui.
Duona
Supjaustytą duoną galima laikyti savaitę, bet tik sausoje ir tamsioje vietoje, kur nėra šviesos. O štai šaldytuve kepiniai greičiau pasens.
Pelėsius galima nupjauti iš sūrio, bet ne iš duonos. Sugedusi duona yra pilna mikotoksinų – toksiškų medžiagų, turinčių stiprų kancerogeninį poveikį. Jie nebijo terminio apdorojimo ir neišnyksta, jei paprasčiausiai pašalinsite pažeistus plotus.
Sviestas
Jei sviestą laikote šaldytuve, jį galima naudoti penkias dienas po galiojimo pabaigos datos. Tačiau produktas, kuris buvo laikomas kambario temperatūroje, greičiausiai bus tinkamas vos daugiau nei 24 valandas.
Kiaušiniai
Ne paslapties, kad ūkininkai nededa kiaušinių į šaldytuvą – geriausiu atveju jie patalpinami rūsyje ir dažniausiai laikomi šiltame kambaryje. Tai dėl kiaušinių lukšto, kuris puikiai apsaugo turinį nuo pažeidimų.
Tačiau prieš valgant kiaušinius, kurie buvo laikomi kambario temperatūroje, arba kurių galiojimo laikas pasibaigęs, turite juos patikrinti.
Tai galima padaryti senais, bet patikrintais būdais. Tiesiog įdėkite juos į talpyklą su vandeniu. Švieži kiaušiniai nusės į apačią, o sugadintieji plauks į paviršių.
Apgaulė yra ta, kad bakterijos, kurios pradeda daugintis po lukštais, išskiria dujas. Jos užpildo laisvą erdvę ir sukuria „oro pagalvę“, dėl kurios kiaušinis išsilaiko vandens paviršiuje ir nenuskęsta.
Ir nepamirškite prieš naudojimą nuplauti kiaušinių, kad nebūtų užsikrėtę salmonelėmis.
Uogienė
Uogienę sterilizuotame stiklainyje su neužsukamu dangteliu galima laikyti keletą metų. Ji nepraranda nei skonio, nei naudos. Tik laikykite vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo saulės spindulių.
Konservai
Konservuotos daržovės ir vaisiai, kuriuos įsigijote parduotuvėje, gali išbūti švieži 12 mėnesių nuo galiojimo pabaigos datos. Kaip ir uogienę, juos reikia laikyti tamsioje ir vėsioje patalpoje arba šaldytuve.
Birūs produktai
Arbata, grūdai, cukrus ir miltai gali būti suvartojami per dvejus metus nuo „X dienos“. Tačiau tai galima padaryti tik tada, jei griežtai laikomės ant pakuotės nurodytų laikymo sąlygų.