Pastaruoju metu visuotinai priimta kalbėti apie sviesto žalą. Teigiama, kad per didelis šio produkto vartojimas gali sukelti širdies kraujagyslių aterosklerozės vystymąsi. Bet ar šis teiginys teisingas?
Visame pasaulyje žinomi Tibeto ilgaamžiai kasdien vartoja sviestą iš jakų pieno su druska ir žaliąja arbata. Kas žino, galbūt būtent šis gėrimas yra geros sveikatos ir įspūdingo ilgaamžiškumo raktas? Kad ir kaip būtų, bet išbraukti sviestą iš kasdienio raciono tikrai neverta, ir šiandien pasakysime, kodėl?
Sviesto nauda:
1. Sviestas yra vitaminų E, D, C ir A šaltinis. Kaip žinia, riebalų rūgštys reikalingos norint pasisavinti vitaminus iš maisto medžiagų. Paprasčiau tariant, norint gauti kuo daugiau naudos iš morkų, šią daržovę reikia vartoti kartu su riebalais.
2. Sviesto sudėtyje esančios riebalų rūgštys, patekusios į organizmą, nenusėda riebaliniuose audiniuose. Jos patenka į organizmo energijos tiekimą. Todėl vartodami sviestą vargu ar sulieknėsite, tačiau alkio jausmą nuslopinsite ilgam.
3. Svieste yra daug antioksidantų, kurie neleidžia vystytis aterosklerozei ir net vėžiui.
4. Sviestas yra jodo šaltinis, kuris taip pat gerai pasisavinamas organizme. Būtent sviesto populiarumo mažėjimas margarino naudai tapo pagrindine skydliaukės padidėjimo protrūkio priežastimi praėjusio amžiaus pradžioje.
5. Gydytojai pataria sviestą vartoti vaikams, jei jie kenčia nuo viduriavimo ir suaugusiems, kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo.
6. Didelis vitamino K2 kiekis, esantis svieste neleidžia, vystytis dantų ėduoniui ir osteoporozei.
7. Kitas labai naudingas sviesto ingredientas yra butiratas. Ši medžiaga padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme ir padidina jautrumą insulinui net 300%.
Neabejotinai naudingiausias yra naminis arba aukštos kokybės sviestas.
Deja, šiandien vis dažniau susiduriame su informacija apie maisto pavojų, tačiau, kaip matote, yra ir gerų naujienų. Pasidalinkite šiuo straipsniu su savo draugais ir leiskite jiems lengviau atsikvėpti!