Dauguma sodininkų renkasi patys auginti vaisius, kad jie būtų sveikesni, neapipurkšti chemikalais ir netręšti cheminėmis trąšomis. Bet ar žinojote, kokios natūralios trąšos yra pačios geriausios pomidorams? Štai, ką į šį klausimą atsakytų močiutė!
Paukščių mėšlas
Paukščių mėšlas geriau veikia pomidorus nei mineralinės trąšos: jame yra daug azoto ir fosforo. Labai efektyvu naudoti šviežią paukščių mėšlą, praskiestą vandeniu. Trečdalį 10 litrų talpos kibiro pripildykite paukščių mėšlu ir užpilkite vandeniu iki viršaus. Palikite mišinį gryname ore 7-10 dienų, tada 500 ml mišinio praskieskite 10 l vandens. Pilkite šį skystį ant pomidorų po 5–6 litrus 1 kvadratiniam metrui.
Mėšlas
Mėšlo tirpalą patartina naudoti pakaitomis su kitomis medžiagomis. Ši trąša taip pat paruošiama labai paprastai: 1/2 kibiro mėšlo užpilkite vandeniu, uždenkite dangčiu ir palikite 1 savaitę pastovėti šiltoje vietoje. Tada tirpalą gerai sumaišykite ir praskieskite vandeniu santykiu 1:10. Po kiekvienu pomidoro krūmu naudokite 0,5-1 l trąšų.
Dilgėlė
Trąšos daugiausia gaminamos iš jaunų lapų: juose yra daug azoto, kalio ir geležies. Pripildykite 2/3 talpyklos dilgėlėmis (indo dydis priklauso nuo jūsų sodui reikalingo trąšų kiekio), tada užpilkite vandeniu, bet ne iki viršaus, uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje maždaug 7-10 dienų.
1 l tirpalo praskieskite 10 l vandens ir laistykite pomidorus prie šaknų, kiekvienam augalui skirdami maždaug 1–2 litrus. Tačiau nenaudokite šios trąšos per dažnai – jos užtenka maždaug 1–2 kartus per mėnesį.
Džiaukitės puikiu pomidorų derliumi!