Šaldytuvas namuose dažniausiai siejamas su šviežumu. Galų gale, kai tik produktai ten įdedami, jie iškart tampa tinkami vartoti visą amžinybę. Tačiau realybė tokia, kad tai ne visada tiesa. Laikyti maistą šaldytuve kartais visai nėra prasmės, o kartais tai gali net pakenkti.
Maisto laikymas šaldytuve
Kai kurie iš žemiau pateiktų maisto produktų niekada neturėtų būti šaldomi, o kai kurie gali būti laikomi ten, kur jums patinka. Pavyzdžiui, jei mėgstate valgyti ką nors šalto.
Egzotiški vaisiai
Bananai, papajos, mangai ir kiti panašūs vaisiai yra iš atogrąžų klimato. Todėl dėl per žemos temperatūros jie greitai praranda savo struktūrą. Pavyzdžiui, bananai greitai pajuoduoja ir tampa minkšti.
Pomidorai
Su šia daržove viskas yra sudėtingiau. Ideali jų laikymo temperatūra yra 12–20 laipsnių. O tokių sąlygų, kaip suprantame, vasarą nėra jokiame bute. Kambaryje yra per karšta, šaldytuve jiems per šalta.
Jei turite rūsį ar kitą panašią vietą, laikykite save laimingu žmogumi ir laikykite ten pomidorus. Gandai, kad pomidorai šaldytuve praranda savo struktūrą ir skonį, yra ne kas kita, kaip mitas. Bet čia vis tiek reikia atsižvelgti į tai, kokio prinokimo yra pomidorai.
Rekomenduojame jų nusipirkti lygiai tiek, kiek reikia patiekalui paruošti ir laikyti juos virtuvėje, kad pomidorai nebūtų labai šalti.
Bulvės
Šią daržovę taip pat geriausia laikyti rūsyje, tai yra tamsioje, vėsioje vietoje. Jei tai neįmanoma, neturėtumėte namuose laikyti daug bulvių. O jei turite daugiau bulvių, nelaikykite jų šaldytuve. Geriau laikyti tik tam skirtoje daržovių vietoje.
Esant žemai temperatūrai, bulvių krakmolas sunaikinamas, o tai daro didelę įtaką daržovės tekstūrai ir skoniui.
Citrusiniai vaisiai
Visus apelsinus, citrinas, mandarinus, laimo citrinas geriausia laikyti ant stalviršio. Jei citrusiniai vaisiai greitai perkeliami į šaltą vietą, jų minkštimas gali tapti beskonis.
Todėl blogiausia, kad jei jie buvo laikomi sandėlyje šaltyje, tada jie buvo išvežti į prekybos centrą ir ten laikomi šiltai. Po to nešėme juos namo maiše per šalčius, tada jie vėl sušilo iki kambario temperatūros ir vėl įdėjome juos į šaltį.
Sviestas
Norint ilgai laikyti sviestą namuose, tikrai tinka tik šaldytuvas. Tačiau mes visi susidūrėme su problema, kai sviestas, išimtas iš šaldytuvo, yra per kietas. Neįmanoma jo užtepti ant duonos, o tai sukelia daug nepatogumų.
Norėdami išspręsti šią problemą, atpjaukite dalį sviesto, kurį planuojate suvalgyti per 2-3 dienas, ir laikykite jį ant stalo. Galų gale svarbu, kad sviestas nebūtų tiesioginiuose saulės spinduliuose. Taip jį galima saugiai laikyti virtuvėje. Per kelias dienas jis tikrai nesuges ir pradžiugins jus savo skoniu.
Slyvos ir persikai
Kaulavaisių negalima laikyti šaldytuve, kol jie visiškai nesubrendę. Priešingu atveju brandinimo procesas bus sutrikdytas, o skonis ir struktūra bus visiškai pasikeitę. Taigi, ne visiškai prinokusius vaisius laikykite virtuvėje, o sunokusius valgykite. Į šaldytuvą galima dėti tik visiškai prinokusius vaisius, kad jie šiek tiek ilgiau pastovėtų.
Salami
Dėl šios priežasties žmonija išrado rūkytą mėsą, kad prailgintų mėsos galiojimo laiką be žemos temperatūros. Taigi, šiuo atveju tikrai nereikia slėpti produkto šaldytuve. Geriausia laikyti ją vėsioje ir vėdinamoje vietoje.
Padažai
Jei šaldytuve turite mažai vietos, drąsiai išimkite visus padažus iš ten. Juk juos galima saugiai laikyti tiesiog virtuvėje. Kečupą, garstyčias, sojų padažą, balzaminį actą galima laikyti kambario temperatūroje.
Saldžiosios paprikos
Paprikos turėtų būti dedamos į šaldytuvą tik tada, kai jos yra visiškai prinokę ir jums reikia išsaugoti jas ilgiau kaip vieną ar dvi dienas. Jei tai padarysite anksčiau arba visą laiką laikysite ten, paprikos greitai pakeis savo skonį.
Duona
Kaip bebūtų keista, duoną geriausia laikyti duoninėje, ji ne veltui buvo išrasta. Jei temperatūra per žema, kepiniai per greitai praranda drėgmę. Dėl to jie greičiau tampa neskanūs. Be to, jei duona pradėjo pelyti duoninėje, bet ne šaldytuve, tai nereiškia, kad geriau ją laikyti šaldytuve.
Faktas yra tas, kad esant žemai temperatūrai pelėsis vystosi tikrai lėčiau. Bet jei procesas jau prasidėjo, tada jo negalima sustabdyti. Todėl iš išorės duona atrodys įprastai, tačiau jos viduje jau bus atsiradęs mikroskopinis pelėsis.
Kaip manote, ką dar galima įtraukti į šį sąrašą? Nors, žinoma, maisto laikymas šaldytuve yra šiuolaikinio pasaulio prabanga, kurią reikia įvertinti. Juk jos dėka produktai ilgai išlieka tinkami vartoti.