Penktadienis, 22 lapkričio, 2024

Naujausi

Kuriuose maisto produktuose yra daugiausia cukraus?

Atsisakę vos dviejų produktų galite suvartoti 2 kartus mažiau cukraus. Skaitykite straipsnį ir sužinokite, kuriuose produktuose yra daugiausia cukraus.

Saldūs gėrimai

Atrodytų akivaizdu, kad populiarūs gazuoti gėrimai jūsų sveikatos nepagerins. Tačiau ne visi tiksliai žino, kaip jie kenkia kūnui. Jei žinotų, mažai tikėtina, kad per pastaruosius dešimtmečius gazuotų ir saldžių gėrimų vartojimas pasaulyje būtų išaugęs 16% (Amerikiečių Tuftso universiteto mokslininkų teigimu). Ir, antra, tai ne tik apie juos. Bet ir apie sultis, vandenį su skoniais ir saldikliais, gėrimus su vitaminais, arbatą ir kavą su cukrumi.

Kai juos vartojame, gliukozė iš karto patenka į kraują. Tai neigiamai veikia odos receptorius ir kolageno gamybą. Taigi po vienos iš pažiūros nekenksmingos stiklinės saldaus gėrimo atsiranda veido ir kūno uždegimas. Padidėja insulino kiekis, o tai gali sukelti atsparumą insulinui, o vėliau – didesnę 2 tipo diabeto riziką. Taip pat pažeidžiama kasa ir kiti organai.

Bristolio (Anglija) ir Bangoro (Velsas) universitetų mokslininkai savo tyrime nustatė, kad išgėrus kelias porcijas gazuotų gėrimų per dieną, sumažėja skonio receptorių jautrumas, taigi ir apskritai skonių suvokimas.

Gazuotuose gėrimuose anglies dioksidas yra atsakingas už burbuliukų atsiradimą. Jis dar greičiau perneša gliukozę į kraują. Tokie staigūs gliukozės šuoliai yra visiškai nenatūralūs ir pavojingi mūsų organizmui. Konservantai, fosforo rūgštis, dažikliai, kofeinas ir kiti komponentai, kurie dažnai būna saldžiuose gazuotuose gėrimuose, taip pat nėra fiziologiški organizmui.

Tai insulino uždelsto veikimo bomba: šiuo metu atrodo, kad nieko blogo nenutinka, bet laikui bėgant receptoriai pripranta prie tokio saldumo, tad norisi vis daugiau. Atsiranda savotiška priklausomybė. Atrodo, kad įprastas vanduo nebėra toks geras.

Atrodo, kad renkantis tarp limonado ir sulčių sveikiau rinktis pastarąsias, tačiau supakuotose sultyse nėra jokių vitaminų. Dauguma jų labai greitai suyra, o stabilizuoti yra labai sunku ir brangu. Be to, šiam procesui trukdo ir konservantas, kurio taip pat yra supakuotose sultyse. Pavyzdžiui, stiklinėje vynuogių sulčių yra tiek pat cukraus, kiek ir 4 spurgose, todėl sulčių gėrimą organizmas suvokia kaip visavertį maistą.

Taip pat negalima dėti lygybės ženklo tarp šviežiai spaustų sulčių ir šviežių vaisių. Pavyzdžiui, valgant obuolį, be fruktozės ir pačių vaisiaus sulčių, į organizmą patenka ir ląstelienos iš žievelės bei minkštimo. Tai veikia kaip „buferis“ gliukozės padidėjimui.

„Sveiki“ gėrimai, pavyzdžiui, su vitaminu C, yra ne kas kita, kaip rinkodara. Kadangi dažnai jų kompozicijose neatsižvelgiama į tai, kaip komponentai sąveikaus vienas su kitu. Pavyzdžiui, konservantas natrio benzoatas ir askorbo rūgštis (vitaminas C) sąveikaudami išskiria organizmui pavojingus kancerogenus.

Rinkdamiesi gėrimą atminkite, kad cukrų grupei priklauso ne tik baltasis cukrus, bet ir kiti jo dariniai: fruktozė, laktozė (pieno cukrus), maltozė ir kt.

Saldikliai ir sintetinės kilmės saldikliai

Beveik pirmas dalykas, kurį daro tie, kurie tik pradeda pereiti prie šviesiosios tinkamos mitybos pusės, yra įprastą cukrų pakeisti saldiklių pakaitalais. Bet tuo mes tik apgauname savo smegenis: atrodo, kad suvalgėme saldumynų, bet organizmas gauna ne gliukozės, o tik „saldaus maisto pojūtį“ tūkstančius kartų daugiau, nei jei tai būtų tas pats produktas, tik su cukrumi.

Tai vieni žalingiausių produktų mūsų odai ir visam kūnui. Jie daro daugiau žalos nei įprastas cukrus. Produktai su sintetiniais saldikliais (pavyzdžiui, saldžiuose gėrimuose tai dažniausiai yra aspartamas ar sacharinas) dar labiau sumažina receptorių jautrumą saldumynams. Dėl to mūsų organizmui reikia didesnės dozės, kad jį paragautų, o maisto su cukrumi ar jo pakaitalais valgome dar daugiau.

Kodėl trokštate saldumynų?

Jei nuspręsite atsisakyti saldumynų, geriau atsisakyti saldiklių. Tai įmanoma, kai ne tik pašalinate juos iš savo dietos, bet ir sukuriate mitybos sistemą taip, kad ji:

  • palaiko sveiką mikrobiomą (mikroorganizmus, gyvenančius kūno viduje ir odos paviršiuje);
  • sumažina potraukį saldumynams (tam puikiai tinka fermentuotas maistas, pavyzdžiui, rauginti kopūstai);
  • išlaiko baltymų, riebalų ir angliavandenių pusiausvyrą.

Potraukį saldumynams lemia mūsų patogeninės floros poreikiai. Cukrus reikalingas „blogųjų“ bakterijų augimui ir dauginimuisi. Atitinkamai, troškimas didėja, kai sutrinka mikrobiomas.

Dažnai saldumynai veikia kaip greito dopamino šaltinis arba atlygis už ką nors, pavyzdžiui, už atliktą užduotį ar apskritai už sunkią dieną. Tokiais atvejais saldumynus palaipsniui galite pakeisti sveikesniais dopamino šaltiniais: penkių minučių mankšta, pasivaikščiojimu gryname ore ar knygos skaitymu. Svarbu tiksliai pasirinkti tai, kas suteiks jums malonumą.

Saldžių gėrimų, saldiklių ir sintetinės kilmės saldiklių vartojimas tiesiogiai veikia jūsų odos būklę ir priešlaikinius su amžiumi susijusius pokyčius dėl glikacijos. Tai baltymų molekulių (pirmiausia kolageno) pažeidimo ir sunaikinimo procesas, kurį sukelia cukraus molekulės.

Daug lengviau išlaikyti savo kolageno lygį kiek įmanoma per mitybą, nei papildyti jo trūkumą injekcijomis ar geriant maisto papildus. Galite pradėti čia ir dabar – sumažinkite ir palaipsniui apribokite 2 minėtų produktų grupes. Tai jau bus didžiulis indėlis į odos sveikatą, jaunystę ir grožį.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Seniausia šeima pasaulyje visą gyvenimą valgė vieną patiekalą: kas tai buvo?

Melis šeima iš Italijos, panašu, atrado ilgo ir sveiko gyvenimo paslaptį. Seniausia šeima pasaulyje visą gyvenimą pietums valgė tą patį patiekalą, ir net ekspertai teigia,...

Kaip taupyti degalus žiemą: specialistai pasidalijo penkiais veiksmingais patarimais

Degalų taupymas žiemą – daugelio vairuotojų aktuali užduotis. Dėl žemos temperatūros ir sudėtingų oro sąlygų padidėja kuro sąnaudos, tačiau ekspertai pateikia kelis paprastus patarimus,...
---