Ne paslaptis, kad kiaušiniuose yra gausu organizmui naudingų medžiagų, tačiau vis dėlto, kaip virtus kiaušinius valgyti yra sveikiau: kietai ar minkštai?
Kiaušiniai naudingi visiems
Jei nesate alergiškas kiaušiniams, tuomet juos valgyti turėtumėte kuo dažniau. Specialistai teigia, kad kiaušiniai visų pirma yra naudingi dėl baltymų kiekio – 100 g kiaušinių yra net 11 g baltymų!
Be to, juose gausu aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas negali pasigaminti pats, taip pat B, A ir D grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip: fosforas, selenas, cinkas ir kalcis.
Kiaušiniai skatina svorio mažėjimą
Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti kiaušinius norint numesti svorio, kadangi tai yra nekaloringas produktas (viename kiaušinyje yra apie 75 kalorijos), tačiau turintis daugybę reikalingų maistinių medžiagų.
Jie naudingi dar ir dėl to, kad kiaušiniai palaiko sotumo jausmą, dėl ko valgyti norisi mažiau.
Cholesterolis
100 gramų kiaušinių yra daugiau nei 370 mg cholesterolio, tačiau tai tikrai nereiškia, kad tai padidins jūsų cholesterolio kiekį kraujyje. Kodėl?
Visų pirma, cholesterolio tyrimai parodė, kad kuomet jis yra gaunamas su maistu, tai praktiškai neturi įtakos cholesterolio lygiui kraujyje. Didžiausią įtaką turi kepenyse gaminamas cholesterolis.
Antra, blogasis cholesterolis kaupiasi dėl sočiųjų riebalų, kurių kiaušiniuose yra labai mažai. Be to, kiaušiniuose yra ir lecitino, kuris neleidžia riebalams kauptis ant kraujagyslių sienelių, todėl sveikam žmogui kiaušiniuose esantis cholesterolis grėsmės nekelia, priešingai, dėl maistinių medžiagų gausos į savo racioną labai rekomenduojama juos įtraukti.
Vieninteliai kiaušiniai, galintys žymiai padidinti blogojo cholesterolio kiekį, yra kiaušiniai, kepti su daug riebalų arba patiekiami su šonine.
Kurie kiaušiniai sveikesni?
Ekspertai teigia, kad minkštai virti kiaušiniai yra sveikesni už kietai virtus, nes kuo ilgiau kiaušinis yra termiškai apdorojamas, tuo daugiau maistinės vertės jis praranda. Būtent dėl to, geriausia kiaušinius yra virti 4-5 minutes.
Be to, minkštai virti kiaušiniai yra ir geriau virškinami. Žinoma, verdant kiaušinius juos reikia gerai nuplauti, kad sumažintumėte pavojų užsikrėsti salmonelėmis.
Kiaušinių skonis priklauso nuo vištų pašaro
Daugelis žmonių mano, kad laisvai laikomų vištų kiaušiniai yra skanesni nei tų, kurios yra laikomos narvuose. Ir iš dalies tai yra tiesa, mat skonis priklauso nuo to, kuo vištos yra šeriamos.
Tos, kurios gali laisvai vaikščioti, dažniausiai turi ir daug turtingesnę dietą nei tos, kurios gyvena narvuose. Štai jei vištos gauna kopūstų lapų arba špinatų, jų dedamų kiaušinių trynys bus tamsesnės spalvos ir bus daug sotesnis nei tų, kurios yra nuolat šeriamos tuo pačiu pašaru.