Kokia yra jūsų mėgstamiausia mėsa ruošiant maistą? Pabandykime atsakyti į šį klausimą. Tai vištiena. Ar ne? Pirma, vištienos kaina yra prieinama. Antra, gaminti ją reikia daug trumpiau. Trečia, tinkami prieskoniai daro stebuklus. Ketvirta, ji gali būti derinama su bet kokiais produktais. Bet kuri vištienos dalis yra sveikiausia…
Ar yra skirtumas? Nustebsite, tačiau skirtumas yra reikšmingas. Jei imsime vištieną kaip visumą, tada joje tikrai yra daug aminorūgščių ir baltymų, šios mėsos kalorijų kiekis yra daug mažesnis nei, pavyzdžiui, kiaulienos, o daugybė naudingų mikroelementų sukuria apsaugą kūnui. Bet jei nepaimsite visos skerdienos, kokios yra naudingiausios vištienos dalys?
Kokia yra sveikiausia vištienos dalis?
- Krūtinėlė
Krūtinėlei būdingas mažiausias kenksmingų medžiagų kiekis, taip pat mažiausiai kenksmingo cholesterolio. Reguliariai vartojant tokį produktą, jums nereikia jaudintis dėl širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo.
- Kepenėlės
Vienas populiariausių ir mėgstamiausių produktų nedžiugina savo naudingumu. Čia yra daug riebalų ir blogojo cholesterolio, o baltymų kiekis yra labai nereikšmingas. Tačiau, kita vertus, vištienos kepenėlėse yra daug vario, vitamino B12 ir geležies.
- Šlaunelės ir ketvirčiai
Jei įdomu, kuri vištienos dalis yra sveikiausia, šlaunelės ir ketvirčiai yra kažkur sąrašo gale. Baltymų čia yra labai mažai, o nesveikų riebalų yra beveik dvigubai daugiau.
- Sparneliai
Tai yra labiausiai kenksminga vištienos dalis dėl to, kad mėsos čia praktiškai nėra, o riebaliniai audiniai neduoda jokios naudos. Jei perkate jau paruoštus sparnelius, tada žinokite, kad produktas buvo paruoštas su dideliu kiekiu aliejaus ir pridedant kenksmingų padažų. Tokį maistą vargu ar galima pavadinti dietinio meniu dalimi.
Dabar pripažinkite, kokią vištienos dalį perkate ir ruošiate dažniausiai? Tai nereiškia, kad reikėtų visiškai atsisakyti kenksmingesnių ir mažiau maistingų dalių. Tiesiog pabandykite jas naudoti rečiau, taip pat žiūrėkite žemiau, kaip geriausia jas gaminti. Ir dar vienas dalykas: jei nuspręsite pereiti prie dietos ar sveikos mitybos, pirkite būtent krūtinėlę.
Kaip atsikratyti chemikalų iš parduotuvėje pirktos vištienos?
- Po kruopštaus terminio apdorojimo kancerogenų kiekis įsigytoje mėsoje kelis kartus sumažėja.
- Verčiau rinkitės virtą mėsą, o ne rūkytą ir keptą, nes joje išlieka maksimalus maistinių medžiagų kiekis.
- Virkite paukštienos gabalėlius su dviem sultiniais. Pirmą sultinį nupilkite 20 minučių po užvirimo. Kartu su juo išnyks kenksmingos medžiagos, taip pat chloras.
- Prieš gamindami, visada nulupkite odą, nes oda absorbuoja daugumą kenksmingų cheminių medžiagų.
Laikydamiesi šių patarimų, iš anksto pasirūpinsite vištienos mėsos nauda sveikatai.
Nepiktnaudžiaukite maisto produktais, tokiais kaip kepta ar rūkyta vištiena. Tai yra pirmasis vadinamojo blogojo cholesterolio šaltinis. Čia nebereikia kalbėti apie vištienos mėsos naudą ir pavojų organizmui, nes net ir naudingiausias tokiu būdu paruoštas produktas sukelia tik žalą.