Visi žmonės žino, kad pusryčiai yra labai svarbi žmogaus gyvenimo dalis. Deja, bet dėl įtemptos dienotvarkės daugelis iš mūsų ignoruoja pusryčius, dažnai daugiau pavalgydami patiekalus per pietus ar net vakarienę. Tiesą sakant, nevalgydami pusryčių nepasikrauname mums reikiamos energijos ir dėl to net gali sutrikti miego kokybė. Kam ir kodėl mums reikalingi pusryčiai sužinosite šiame straipsnyje.
Pusryčių nauda
Visi yra girdėję apie problemas, kylančias ignoruojant pusryčius, tačiau tik nedaugelis žmonių šiam faktui skiria pakankamai dėmesio. Vis dėlto yra pakankamai priežasčių pradėti rytą nuo sveiko ir skanaus maisto:
1. Sveika širdis
Įrodyta, kad valgant pusryčius sumažėja cholesterolio kiekis ir pagerėja širdies ir kraujagyslių sistemos veikla.
2. Energijos šaltinis
Sveikas miegas yra būtinas, kad jūsų darbo diena būtų gera ir produktyvi. Prastai išsimiegojus smegenys dirbs daug blogiau, todėl bus sunkiau sukoncentruoti dėmesį. Pusryčiai padeda atkurti jėgas ir būti aktyvesniems visą dieną.
3. Atsibudimas
Visi žinome, kaip sunku ryte atsikelti. Bet jei jūs papusryčiausite, jausitės daug geriau. Jūsų organizmui bus daug lengviau atsibusti ir pradėti savo darbą.
4. Gera nuotaika ir mažiau streso
Daugelis maisto produktų, kuriuos valgome ryte, prisideda prie džiaugsmo hormono gaminimo. Bananas ar avižiniai dribsniai nepastebimai pakels nuotaiką ir nuramins nervus, todėl galėsite ramiai reaguoti į bet kokius dienos pakilimus ir sunkumus.
5. Grožis
Holivudo gražuolės ne kartą yra minėjusios, kad niekada nepraleidžia pusryčių. Tai padeda išlaikyti gražią figūrą.
Kada yra geriausias laikas valgyti?
Mitybos specialistai pataria pavalgyti pusryčius per 2 valandas nuo atsibudimo. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis: diabetu, gastritu, širdies problemomis. Pusryčiai padeda stabilizuoti cukraus kiekį ir pagerina savijautą. Optimalus pusryčių laikas yra 7–11 valandų.
Ką valgyti pusryčiams?
Avižiniai dribsniai
Ši košė ne veltui laikoma puikiu visų pusryčių pasirinkimu. Joje yra mikroelementų ir angliavandenių, kurie virškinami gana ilgai ir ilgą laiką sulaiko kūno energiją.
Varškė
Šiame produkte yra rūgščių, kurios teigiamai veikia skrandį. Norėdami paįvairinti varškę, į ją įsidėkite uogų, džiovintų vaisių ar žalumynų.
Bananas
Tikras vitaminų ir svarbių mikroelementų rinkinys. Tokie pusryčiai jus nudžiugins: bananuose yra triptofano, kuris yra atsakingas už „laimės hormono“ gaminimą. Be to, tokį užkandį visada galima pasiimti su savimi.
Chia sėklos
Maži grūdai yra įvairių patiekalų maisto papildas. Jie yra maistingi ir juose yra ląstelienos, kuri sugeria vandenį ir padidina per skrandį praeinančio maisto kiekį. Taigi, sotumo jausmas trunka daug ilgiau.
Ar jūs valgote ryte? Kokius patiekalus dažniausiai gaminate pusryčiams?