Sumuštinis su dešra yra bene mėgstamiausias mūsų šalies gyventojų užkandis. Sumuštinius galime rinktis pusryčiams ir pasiimti su savimi į darbą. Paprastas ir nesudėtingas patiekalas bus skanus tik tuo atveju, jei ant šviežios duonos nuguls skani ir kokybiška dešra. Ir šiandien jums pasakysime, kaip tinkamai pasirinkti šį gaminį.
Kokia dešra yra kokybiška?
Virta dešra
Pradėkime nuo labiausiai paplitusios dešros rūšies – virtos. Tai visų mėgstamiausios rūšies dešros ir dešrelės, kurias dievina vaikai. Šis produktas yra paruoštas iš sūdytos maltos mėsos. Virtoje dešroje vietoje mėsos gali būti sojos, taip pat daug pieno, kiaušinių ir vandens. Šios dešros tinkamumo vartoti laikas yra tik 72 valandos.
Virta rūkyta dešra gaminama iš maltos mėsos. Ir, kaip sako jos pavadinimas, ji pirmiausia verdama, o paskui rūkoma. Šiame mėsos gaminyje yra daug prieskonių, pieno, grietinėlės, šoninės, miltų ir krakmolo. Esant žemai temperatūrai, pavyzdžiui, šaldytuve, virtą rūkytą dešrą galima laikyti iki 2 savaičių.
Tinkamų vartoti virtų dešrų korpusas ir pakuotė turi būti sausi ir lankstūs. Dešra šviežia, jei apvalkalas sandarus, nėra neaiškios kilmės dėmių ir deformacijų.
Kokybiška dešra turėtų būti šiek tiek pilkšva, kaip ir virta mėsa. Jei produktas yra ryškiai rausvos spalvos, greičiausiai gamintojai ten pridėjo dažiklių. Dešros gabalėlyje yra daug sojos arba krakmolo, jei ji lengvai byra. Ir jei ant dešros užlašinus jodo, dėmė pasidaro mėlyna, gaminyje taip pat yra per daug krakmolo.
Rūkyta dešra
Dabar pakalbėkime apie rūkytus produktus. Jie gaminami iš maltos mėsos. Pusiau rūkyta dešra pirmiausia kepama, tada verdama ir rūkoma. Šiame produkte yra daug prieskonių. Tokį mėsos gaminį laikyti šaldytuve galite iki 4 mėnesių.
Kokybiška dešra, pagaminta tokiu būdu, turi būti sausa ir lygi. Jei pastebėjote kraujagyslių gabalėlių, tada produktas yra prastos kokybės. Taip pat pažiūrėkite į dešros spalvą. Ji turėtų būti ruda, be ryškių atspalvių. Jei dešroje yra riebalų dėmių, jos visada turi būti baltos, o ne geltonos.
Skirtingai nuo virtų dešrų, rūkytos dešros visada yra šiek tiek susiraukšlėjusios. Tai normalu, raukšlės atsiranda dėl drėgmės praradimo. Natūralios rūkytos dešros paviršius turi būti sausas ir blizgus.
Natūralų produktą taip pat galima atpažinti pagal jo kvapą. Kvapas turėtų būti lengvas. Taip pat atkreipkite dėmesį į sudėtį, kuri nurodyta ant pakuotės. Turėtų būti tik mėsa, lašiniai ir prieskoniai. Neturėtų būti sojos, kvietinių miltų, krakmolo ar dažiklių. Taip pat venkite dešrų, kuriose yra E575.
Vytinta dešra
Šios rūšies dešra gaminama, ją ilgai džiovinant. Šiame natūraliame produkte yra prieskonių, medaus ir konjako. Populiariausia sausai vytinta dešra yra saliamis.
Kaip išsirinkti kokybišką sausai vytintą dešrą? Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jos spalvą. Kuo tamsesnis produktas, tuo daugiau jautienos yra sudėtyje. Jei ant dešros apvalkalo yra balta danga, nebijokite. Tai ne pelėsis, bet druska, o tai yra puikios kokybės ženklas. Dešros pjūvis turi būti vienodas, ypač aplink kraštus.
Būkite atsargūs, rinkdamiesi dešras. Šis produktas nėra pigus, todėl pažiūrėkite į dešros spalvą, pjūvį ir apvalkalą. Nešvaistykite pinigų žemos kokybės mėsos gaminiams.