Žiemą daugelis griebiasi šildančios karštos arbatos, tačiau gydytojai to daryti nerekomenduoja. Kodėl arbatos negalima gerti karštos ir kaip gėrimas virš 37 laipsnių gali pakenkti sveikatai, papasakojo medicinos mokslų daktaras Farhadas Islami.
Kodėl negalima gerti karštos arbatos?
Susirūpinimas dėl karštos arbatos kilo ne be priežasties. Jis yra susijęs su piktybinių navikų, taip pat nudegimų ir stemplės gleivinės mikropažeidimų, kuriuos sukelia per karšti gėrimai, rizika.
Daktaras F. Islami ir jo kolegos ištyrė daugiau nei 50 000 žmonių grupę, kurią jie stebėjo dešimt metų. Tai buvo žmonės, kurie per dieną išgerdavo didelį kiekį arbatos – daugiau nei 700 ml.
Tyrimo tikslas buvo patikrinti, ar aukšta gėrimo temperatūra yra susijusi su rizika susirgti stemplės vėžiu. Tyrimo rezultatai buvo šokiruojantys, nes įrodė, kad žmonėms, išgeriantiems tokį karštos arbatos kiekį per dieną (esant aukštesnei nei 60 laipsnių temperatūrai), rizika susirgti piktybiniais navikais stemplėje padidėja 90 proc.
Tinkama arbatos temperatūra
Pasak mokslininkų, užtenka vieno karštos arbatos puodelio per dieną, kad ženkliai padidėtų rizika susirgti šios rūšies vėžiu. Jie tai paaiškina daugiausia tuo, kad geriant karštą gėrimą pažeidžiama stemplės gleivinė, šiose vietose pradeda vykti greito ląstelių dalijimosi procesai.
„Daugelis žmonių mėgsta gerti arbatą, kavą ar kitus karštus gėrimus. Tačiau, remiantis mūsų ataskaita, geriant labai karštą arbatą gali padidėti stemplės vėžio rizika. Todėl prieš geriant karštus gėrimus rekomenduojama palaukti, kol jie atvės.“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Amerikos vėžio draugijos daktaras Farhadas Islami.
Iš karto po užplikymo arbata paprastai būna 80–95 laipsnių temperatūros. Jei leisite šiek tiek atvėsti ir išgersite tik vieną puodelį, nieko blogo nenutiks. Tačiau jei arbatos geriate daugiau, tai yra daugiau nei 500 ml per dieną, jos temperatūra neturi viršyti 60 laipsnių, kad nepažeistumėte stemplės.