Net kai kiaušinio nesirenkame kaip pagrindinio patiekalo, gaminimo metu jį dažnai dedame kaip sudėtinę dalį maisto gaminimo proceso metu: į bulves ar faršą, tešlą, sriubą, paštetą. Atrodo, kad nerasite naudingesnio produkto. Vos 2 kiaušiniai per dieną gali pagerinti jūsų savijautą ir užkirsti kelią sveikatos problemų vystymuisi. Bet ar gerai valgyti kietai virtą kiaušinį, jei pastebite, kad jo trynys yra šiek tiek patamsėjęs?
Turėjau draugę, kuris karts nuo karto išmesdavo tokį produktą, visada ginčydavosi su pardavėju dėl nekokybės ir galėjo išnaudoti net tris dešimtis kiaušinių, kad pagamintų salotas dviem. O gal ji nešvaistė kiaušinių, bet gelbėjosi nuo nereikalingų sveikatos problemų? Išsiaiškinkime.
Kodėl tamsėja kiaušinio trynys?
Per ilgai verdate kiaušinį. Toks melsvai žalsvas atspalvis atsiranda dėl cheminės reakcijos virimo metu: geltona spalva tampa tamsiai žalia dėl geležies sulfidų susidarymo baltymų ir trynių sandūroje. Reakcija stipresnė, kai kiaušinis verdamas per ilgai.
Jei nesate tikri, kiek virti kiaušinius, kad išvengtumėte spalvos pakitimo ir pasiektumėte tobulą trynio konsistenciją, perskaitykite mūsų straipsnį. Pasirinkite šviežiausius kiaušinius. Taip, juos gali būti sunkiau nulupti, tačiau 90% atvejų jie nekeičia spalvos.
Dar šiek tiek apie maisto gaminimą
Jei ketinate išvirti daug kiaušinių, naudokite puodą, kad kiekvienas tilptų ant dugno. Užpilkite juos šaltu vandeniu, kad skystis padengtų kiaušinius 2,5 cm virš jų.
Palaukite, kol vanduo užvirs, tada nukelkite kiaušinius nuo viryklės. Palikite uždengtus 10–12 minučių. Jei šie kiaušiniai bus naudojami salotose ar bet kokiame kitame šaltame užkandyje, iškart po virimo užpilkite juos šaltu vandeniu.
Ką gaminti su kietai virtais kiaušiniais?
Grybų ir kiaušinių salotos
Jei mėgstate grybus ir rūkytą mėsą, sužinokite, kaip juos derinti šventinėse salotose. Ypatingas akcentas yra marinuoti agurkai.
Kiaušinių ir svogūnų pyragas
Paprastai mes gaminame salotas iš šių dviejų ingredientų, bet mes taip pat galime patobulinti techniką. Padenkite formą tešla, pabarstykite lydytu sūriu, kuris iškepęs virs skania klampia mase, o ant viršaus – įdaru.
Lavašas su kiaušinių ir svogūnų įdaru
Iš tikrųjų lavašo patiekalai yra vieni populiariausių. Jei anksčiau tik užkandžiai buvo gaminami iš plono lakšto, tai šiandien ir desertai, ir visaverčiai patiekalai su skirtingais įdarais. Lavašas su kiaušiniu ir svogūnu yra skanėstas, kurį įvertins visi.
Škotiški kiaušiniai
Nuoširdus ir efektyvus – štai ką galime pasakyti apie šį patiekalą.
Pasakykite nuoširdžiai, ar esate įpratę išmesti tokius kiaušinius, atskirti patamsėjusią dalį, ar nebijote valgyti tokio produkto? Dabar žinote, kad trynys, šiek tiek pakeitęs spalvą sandūroje su baltymu, yra saugus maistas.